bugday.gen.tr
buğday
Sosyal Medyada Paylaş
Buğday Çimi
Haşlanmış Buğday
Buğday Besin Değeri
Rüyada Çuvalda Buğday Görmek
Rüyada Buğday Yemek
Diş Buğdayı Kurabiyesi
Buğday Nişastalı Tuzlu Kurabiye
Ekmeklik Buğday Çeşitleri
Dövme Buğday
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğday Hastalıkları
Buğday Suyu
Yoğurtlu Buğday Salatası
Tohumluk Buğday Çeşitleri
Kastamonu Siyez Buğdayı
Buğday Proteini
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Buğday Üretimi
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır
Buğday Çimi Tozu
Buğday Ruşeymi Yağı
Diş Buğdayı Şekeri
Buğdayda Üst Gübreleme
Siyez Buğdayı
Kavuzlu Buğday
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Ruşeymi
Buğday Özü
Sarı Buğday
Diş Buğdayı
Buğday Gluteni
Aşurelik Buğday
Buğdayda Pas Hastalığı
Diş Buğdayı Cupcake
Tüm Sayfalar >>









Buğday Hastalıkları

Buğday hastalıkları,  tahıl ürünlerinin en önemlilerinden birisi olan buğdayı olumsuz yönde etkilemektedir. Buğday ekimi ile başlanan bir emekle biçilmesine kadar geçen sürede birçok kişinin eli değmiştir. Tarlaya ekilen buğday filizlenip büyüyene kadar birçok zirai işlemlerden geçmektedir. Buğday tek gövdeden büyüyen ve tek bir tohumla onlarca tohumun meydana gelmesini sağlayan oldukça bereketli bir bitkidir. Buğday ekimi sonbahar ayında yapılır. Daha sonrasında birkaç ilaçlama ve gübreleme işlemi yapılır. Bu ilaçlama ve gübreleme işlemleri buğdayı dış zararlardan korur. Bunun dışında yapılan gübreleme buğdayın daha iyi gelişmesini sağlayarak daha fazla ürün vermesini sağlar. Daha sonrasında buğday kışın ve ilkbaharda aldığı yağışlar sayesinde gelişmesini bu dönemde daha fazla gösterir. Bu aylardan sonra buğday yavaş yavaş olgunluk dönemine gelerek hasat edilme zamanı gelir. Bu hasat zamanı yaklaşık olarak temmuz ve ağustos aylarında yapılır, kullanılmak üzere bir dizi işlemlerden geçtikten sonra sofralarımızda yer bulur. Buğday özellikle içerdiği zengin içeriklerden dolayı önemli besinlerin başında gelir. Ancak bazı dış etmenlerden dolayı buğday gerek çimlenme gerekse çimlendikten sonra bazı hastalıklar yüzünden zarar görmektedir. Bu hastalıklar nedeni ile buğdayın verimliliği düşer ve istenilen verim alınsa bile bazı hastalıklardan dolayı buğdayın kalitesi düştüğü için ekonomik değeri zarar bu sebeple çiftçiler zarar görür. Bu zararları azaltmak için bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Buğday hastalıkları arasında önemlileri aşağıda verilmiştir. 

Buğday sürme hastalığı;

Sürme ülkemizde çeşitli isimlerle anılan bir başak hastalığıdır. Buğday sürmesi denilen hastalıkta ilk oluşan kaynak kör adı verilen hastalıklı tanedir. Hasat zamanında çeşitli nedenlerden dolayı ezilen bu sporlar sağlam olan buğday tanelerine yada toprağa bulaşır.
Buğday Hastalıkları

Bu sporla bulaşmış tohumlar diğer tohumlarla birlikte ekildiğinde beraber çimlenir. Ve oluşturdukları hif denilen hücre ile tohumu enfekte eder. Bununla birlikte bitkinin gelişmesi sırasında bitkiye katılan misel bitki ile gelişip bitkinin bünyesine katılır. Bu katılan misel başak kısmına kadar ulaşır. Burada kendisini çoğaltarak tanenin içi sporla dolar. Bu tohumu üzerinde bulunan sporlar gerek tohumla birlikte gerekse toprağa karıştığı sırada tohuma zarar vererek bitkinin hastalanmasına neden olur. Bunu için çeşitli zirai müdahaleler yapılmaktadır.

Buğday pas hastalıkları;

Buğday hastalıkları arasındaki pas hastalığı sarı pas, kahverengi pas ve kara pas olmak üzere üç kısma ayrılır. Sarı pas buğdayın üst kısmında oluşan dikişe benzeyen sarı püsküllerden oluşur. Bu dikişe benzeyen sıralı olan noktaların içinde sporlar bulunur. Bu sarı püsküller deki sporlar uygun koşullarda taşınarak diğer buğdaylara da bulaşır. Bu bulaşan sporların etkin hale gelebilmesi için yağışlara ihtiyaç vardır. Bir diğer pas türü ise kahverengi pastır. Etmenleri sarı pasa oldukça benzemektedir. Bu sor türü kendini yaz döneminde yayarak çoğalır ve etkisini gösterir. Bu yayılan sporlar kendini buğday tomurcuğunda bulur. Ve zamanla yayılarak diğer buğdaylar ada geçer ve buda buğdayda hastalıklara neden olmaktadır. Diğer bir pas türü ise kara pas olarak adlandırılır. Kara pas diğer iki pas türünün aksine yayılışını hastalıklı olan türlerin üzerinde kışın kendini gösterir. Bu kışın oluşan hastalık sporu yüksek nemde hızlıca gelişir. Bu yayılan sporlar sarı tomurcuklara ulaştığı zaman çimlenerek enfeksiyona neden olmaktadır. Bu sporların yayılmasını engellemek için çeşitli ilaçlar kullanılır.

Yayınlanma Tarihi : 22.03.2017 12:21:53

Buğday Hastalıkları Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Buğday Hastalıkları"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Buğday Ekmeği

Buğday Ekmeği, Sofraların vazgeçilmez yiyeceği olan buğday ekmeği, eskiden bereketin ve zenginliği simgesi olmuştur. Günümüzde ise obezitenin artması gibi durumlar nedeni ile buğday ekmeği hakkında olumsuz düşünceler olmaya başlam...

Buğday İthalatı

Buğday İthalatı, Buğday buğdaygiller familyasına ait otsu bir bitkidir. Karasal iklim şartlarında yetişir. Un yapımında kullanılması buğdayın önemini ortaya koymaktadır. Buğdayın uzunluğuna, rengine, tanelerinin iri veya küçük olm...

Buğday Gübreleme

Buğday Gübreleme, tahıl ürünleri kapsamında yer alan buğday ekimi yapılan toprağa büyükbaş veya küçükbaş hayvan dışkısı gübresinin takviye yapılmasıyla verimli olarak yetişir. Diğer yandan yapy gübrelemenin yapılması da uygundur....

Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeği; buğdayların bütün olarak öğütülmesinden oluşan undan meydana gelir. Bir buğday taneciğinde 3 kısım vardır. Bunlar;Kepek: Buğdayın kabuğudur. Buğdayın ağırığının yüzde 15 ini oluşturur. Lif bakımından çok zengind...

Buğday Ekmeği Kaç Kalori

Buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği hem lezzeti hemde sağlığa olan faydaları ile bilinmektedir. Beyaz ekmek yerine çoğu zaman tavsiye edilen buğday ekmeğinin vücut üzerinde birçok olumlu etkiye fayda sağladığı bilinmektedir. B...

Buğday Çimi Tohumu

Buğday Çimi Tohumu: Özellikle kanser hastalığının tedavisinde kullanıldığında son derece etkili olur. Sadece hastalığı tedavi etmesiyle bilinen bir bitki değildir, çünkü kanserden korunmak içinde kullanılan bir tohumdur. Alternati...

Buğday Çimi Yetiştirmek

Buğday Çimi Yetiştirmek; Buğday çimi şifa kaynağıdır. Buğday ev ortamında çimlendirilerek tanesinin veya uzayan çimlerinin tüketilmesi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Buğday çimi hücreleri yenilemekte ve bağışıklık sistemini...

Buğday Kürü

Buğday Kürü; Bu kür sayesinde kan şekerinizi dengeleyerek açlık kontrolünü elinizde tutabilir ve detoks etkisi ile istemediğiniz kilolara veda edebilirsiniz. Ayrıca buğday kürü ile gözlerinizi güçlendirebilirsiniz. Buğday kürünü a...

Buğday Göbeği

Buğday göbeği, Geçtiğimiz yıllarda kitap olarak çıkan buğday göbeği isimli kitap William Davis tarafından kaleme alınmış kitaptır. İçerisinde buğay ile ilgili birçok bilgi vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için kişinin buğday...

Buğday Alerjisi

Buğday Alerjisi, buğday veya buğday içeren besinlere karşı vücudun gösterdiği alerjik tepkidir diyebiliriz. Buğday alerjisi çocukluk çağında en sık görülen alerjilerden biridir. Buğday herkesin bildiği gibi ekmeğin içerisinde bulu...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

buğday, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017