Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Esmer Buğday

Esmer Buğday

Esmer Buğday, ilk olarak yetiştiren kişiler Amerikalı George Washington ve Thomas Jcfersson'dır. Bitki sınıflandırmasında tahılgiller türüne değil de meyvelerin bulunduğu sınıfa daha yakındır. Almanlar bu tohum kayın fındığına olan benzerliğinden dolayı bu isimle isimlendirilmiştir. Çok fazla türü bulunmaktadır ama en fazla bilinen türleri kavrulmuş ve kasha ismiyle bilinen türüdür. Bu buğday türü öze çiçek adı verilen ve besin açısından çok zengin koyu balın yapılmasını sağlamaktadır. Anavatan olarak Çin'in iç bölgelerinden ve batı kısımlarından gelmektedir.

Esmer Buğday Nerelerde yetişmektedir?


Başta Japonya'da yetişen esmer buğday Polonya, Rusya, Fransa, Kanada, Amerika ve Türkiye'de yetişir.

Esmer buğday neden tüketilmelidir?

  • Lif bakımından oldukça zengindir
  • B vitamini ve manganez açısından zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol değerlerinin düşmesine yardımcıdır, kan akışını düzene sokar bunu içerdiği flavonidler sayesinde yapar
  • Kalp hastalıkları ve göğüs kanserine karşı koruyucu özelliği olan entrolaktonları içerir
  • E vitamini, selenyum, tokotrienol, fenolik asit gibi faydalı anti oksidan maddeler içermektedir
  • Güç ve dayanıklılığı arttırıcı etkiler yapar
  • Hopi yerlileri doğum olayından sonra kanamanın kesilmesi için kadınlara esmer buğday yediriyorlarmış
  • Yapılan bazı deneylerde esmer buğday unu ile beslenen deneklerin vücutlarında yağ oranı ve kolesterol seviyesinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Erken yaşlanmanın neden olduğu etkilerin esmer buğdayın unu ile beslenenlerde görülmediği, safra taşları oluşmadığı gözlemlenmiştir. Şeker hastası olan farelerin esmer buğdayla beslenmeleri sonucunda immün sistemlerinin daha da güçlendiği görülmüştür.

Esmer buğday ile alakalı faydalı öneriler

  • Buğday ununun nemli olmamasına dikkat edilmelidir. Unun nemli olması yetiştirildiği toprağın bozuk olduğunu gösterir
  • Buğday unu kapalı paketler halinde alınıyor ise mutlaka son kullanma tarihi gözden geçirilmelidir
  • Havası alınmış bir kap içerisinde, serin ve kuru bir ortamda 1 yıl saklama ömrü vardır
  • Eğer buzdolabında saklanırsa birkaç ay içinde tüketilmesi gerekmektedir
  • Bu buğdayı kullanmadan önce soğuk sudan geçirip unun içerisinde bulunan tozlardan arındırılması gerekir
  • Eğer kurabiye, çörek vs. Yapacaksanız esmer buğdaydan elde edilmiş unun içerisine başka tahılların unları da eklenebilir.
Besleyici ögeler açısından da zengin olan esmer buğday ununun içerdiği besin maddeleri şunlardır
  • 100 gram buğday ununda
  • 328 kalori
  • 10.8 gram protein
  • 65,3 gram karbonhidrat
  • 12,1 gram lif
  • 2,6 gram yağ
  • 2,4 mg çinko
  • 2,8 mg demir bulunmaktadır. Esmer buğday zengin besin içeriği ile tam anlamıyla hayat kurtarıcı bir besindir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 09:05:01
Esmer Buğday ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Esmer Buğday Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Esmer Buğday"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer bu...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya v...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlük...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi birçok ürün elde edilir. Buğd...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları is...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024