bugday.gen.tr
buğday
Sosyal Medyada Paylaş
Buğday Çimi
Haşlanmış Buğday
Buğday Besin Değeri
Rüyada Çuvalda Buğday Görmek
Rüyada Buğday Yemek
Diş Buğdayı Kurabiyesi
Buğday Nişastalı Tuzlu Kurabiye
Ekmeklik Buğday Çeşitleri
Dövme Buğday
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğday Hastalıkları
Buğday Suyu
Yoğurtlu Buğday Salatası
Tohumluk Buğday Çeşitleri
Kastamonu Siyez Buğdayı
Buğday Proteini
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Buğday Üretimi
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır
Buğday Çimi Tozu
Buğday Ruşeymi Yağı
Diş Buğdayı Şekeri
Buğdayda Üst Gübreleme
Siyez Buğdayı
Kavuzlu Buğday
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Ruşeymi
Buğday Özü
Sarı Buğday
Diş Buğdayı
Buğday Gluteni
Aşurelik Buğday
Buğdayda Pas Hastalığı
Diş Buğdayı Cupcake
Tüm Sayfalar >>









Buğday Üretimi

Buğday üretimi, Buğday yıllık bitkidir, hemen hemen her türlü iklim koşulunda yetişebilir.  Dünyanın her yerinde üretilmektedir ve dünyada en fazla üretilen bitki özelliğini de elinde bulundurur. Ilık ve serin iklim koşulları ile derin, killi olan ve yeteri organik maddesi olan kumlu tınlı toprakları sever. Buğday çimlenme ve kardeşlenme evrelerinde sıcaklığı sevmez. Genel olarak üç gruba ayrılır. Bunlar Kapıca grubu, Makarnalık buğdaylar ve ekmeklik buğdaylar grubudur. Kablıca grubu fakir topraklara, orta şartlarda ekmeklik türü, en ideal şartları ise makarnalık türü için uygun olanıdır. Buğday üretimi için toprak hazırlığı, ülkemiz için kuru koşullarda nadas yöntemi kullanılmaktadır. Buğday hasadı sonrasında toprak bir yıl dinlendirilerek bir sonraki ekim için toprak hazır hale getirilir. 

Buğday üretimi aşamaları

Buğday ekimi; Ülkemizde genellikle Ekim ve Kasım aylarında yöresel bider olarak anılan buğday tanelerinin sürülmüş toprağa orantılı olarak saçılması ile yapılmaktadır. Bu aylar geçildiği taktirde verimde düşme yaşanmaktadır. Ekilen buğday tanelerinin ekiminden sonra ve filizlerinin yaklaşık bir karış olduğu kardeşleme olarak tabir edilen dönemlerde gübreleme yapılır. Ancak gübre toprağın ihtiyacına göre belirlenmelidir. Genel olarak ekiminde fosforlu, kardeşleme döneminde azotlu gübre kullanılır.
Buğday bitkisi üç dönem suya daha fazla ihtiyaç duyar. Bu dönemler sapa kalkma Mart ayı sonu, başaklanma Nisan ayı başı ve süt olum Mayıs ayı başı evresidir. Nisan ve Mayıs ayı başlarında sulama işlemi verimi oldukça etkiler
Buğday Üretimi

Suyun bol olduğu yerlerde ise Mart ayı sonu, Nisan ve Mayıs ayı başlarında üç kez sulama yapılır. 

Buğday yetiştiriciliğinde ülkemizde yaygın görülen rahatsızlıkları sürme, pas hastalıkları, rastık, kök ve boğaz çürüklükleridir. Tohumu hastalığa dayanıklı olan türlerden seçerek, yabancı otlarla mücadele ve uygun  ilaçlama ile bu rahatsızlıklar önüne geçilebilmektedir. 
Buğday zararıları başlıcaları ise Süne, Kımıl, Balmumu, ekin güvesi, ekin kurdu ve yabancı otlardır.  Tüm bu zararlılar ile uygun ilaçlama ile mücadele edilir. Verim artması için sulama döneminde alınan yağış, toprağın ihtiyacına göre gübreleme etken faktörler arasındadır. 

Buğday Hasadı tüm bu evrelerden sonra olgunlaşıp sararan buğday başakları orak, tırpan veya biçerdöğer ile hasat edilir. Anadoluda hasat mevsimi çok yoğun bir telaş içinde geçer. Dağlık, engebeli arazilerde hasat orak ve tırpan kullanılmak suretiyle yapılır. Düz arazilerde ise döğerbiçer kullanılır. Orak ve tırpan kullanılarak yapılan hasatlar oldukça yorucu olmaktadır. Biçimi sonrası toplanan ekinler deste olarak tabir edilen düzende toplanarak Patosdan geçirilerek buğday taneleri ve saman kısmı ayrılmış olur. Döğerbiçer için bu işlem çok daha kolay olur. Hasat sonrası elde edilen buğday Ambar olarak kuru, havadar ve aydınlık bir depoda muhafaza edilir. Böylece buğday üretimi gerçekleşmiş olur. Üretilen buğday soframıza ekmek, makarna, pasta çeşitleri ve benzeri bir çok ürün olarak sofralarımızı zenginleştirmektedir.

Yayınlanma Tarihi : 22.3.2017 12:26:13

Buğday Üretimi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Buğday Üretimi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Buğday İthalatı

Buğday İthalatı, Buğday buğdaygiller familyasına ait otsu bir bitkidir. Karasal iklim şartlarında yetişir. Un yapımında kullanılması buğdayın önemini ortaya koymaktadır. Buğdayın uzunluğuna, rengine, tanelerinin iri veya küçük olm...

Buğday Gübreleme

Buğday Gübreleme, tahıl ürünleri kapsamında yer alan buğday ekimi yapılan toprağa büyükbaş veya küçükbaş hayvan dışkısı gübresinin takviye yapılmasıyla verimli olarak yetişir. Diğer yandan yapy gübrelemenin yapılması da uygundur....

Buğday Ekmeği

Buğday Ekmeği, Sofraların vazgeçilmez yiyeceği olan buğday ekmeği, eskiden bereketin ve zenginliği simgesi olmuştur. Günümüzde ise obezitenin artması gibi durumlar nedeni ile buğday ekmeği hakkında olumsuz düşünceler olmaya başlam...

Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeği; buğdayların bütün olarak öğütülmesinden oluşan undan meydana gelir. Bir buğday taneciğinde 3 kısım vardır. Bunlar;Kepek: Buğdayın kabuğudur. Buğdayın ağırığının yüzde 15 ini oluşturur. Lif bakımından çok zengind...

Buğday Göbeği

Buğday göbeği, Geçtiğimiz yıllarda kitap olarak çıkan buğday göbeği isimli kitap William Davis tarafından kaleme alınmış kitaptır. İçerisinde buğay ile ilgili birçok bilgi vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için kişinin buğday...

Buğday Alerjisi

Buğday Alerjisi, buğday veya buğday içeren besinlere karşı vücudun gösterdiği alerjik tepkidir diyebiliriz. Buğday alerjisi çocukluk çağında en sık görülen alerjilerden biridir. Buğday herkesin bildiği gibi ekmeğin içerisinde bulu...

Buğday Salatası Yoğurtlu

Buğday salatası yoğurtlu, hem enerji veren hemde neredeyse tek başına öğün sayılabilecek tariflerden biridir. Bu salatayı özellikle ramazan aylarında tüketebilirsiniz. Hatta yazın tek öğün olarak uygulayabilirsiniz. Tek öğünden ka...

Buğday Çimi Suyu

Buğday çimi suyu, görünüş itibariyle pek tasvip edilecek bir tarafının olmadığını düşünebiliriz. Ama kullandıkça ve faydalarını öğrendikçe kendi rızamızla kullanacağımız bir doğal su türüdür. Buğday çimi her zaman dikkatimizi ç...

Buğday Ekmeği Kaç Kalori

Buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği hem lezzeti hemde sağlığa olan faydaları ile bilinmektedir. Beyaz ekmek yerine çoğu zaman tavsiye edilen buğday ekmeğinin vücut üzerinde birçok olumlu etkiye fayda sağladığı bilinmektedir. B...

Buğday Salatası

Buğday Salatası, buğday tüketmeyi sevenler için mükemmel bir tarif. İçine katılan çeşitli sebzelerle oldukça dikkat çeker ve beğenilir. Sağlıklı ve besleyici olan buğday salatasını yemek yapmayacağınız günler bile kolaylıkla yapıp...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

buğday, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017