Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır?
23 Temmuz 2024

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır?

Buğdayın Olgunlaşma Süreci

Önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Başak, sap ve kök olmak üzere üç ana kısımdan oluşan buğday, ilk etapta çiçek olarak meydana gelir ve buğday başakları 10 cm'ye kadar büyür. Buğday başakları renkleri, sıklıkları ve tüylerine göre yazlık sert kırmızı buğday, kışlık sert kırmızı buğday, kışlık kırmızı yumuşak buğday ve beyaz adi buğday olmak üzere değerlendirilirler. Buğdayın olgunlaşma sürecinde topraktaki nemin çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Çünkü buğday, ihtiyacı olan besin maddelerini topraktaki su içerisinden erimiş olarak alır. Özellikle buğdayın kamışlanma devresinde yağmur suları olgunlaşma sürecine oldukça fazla yardım eder.


Buğdayın olgunlaşma süreci tamamen şartlara bağlıdır. Orta derecede humus içeren killi topraklar, buğdayın olgunlaşma süreci ve verimi açısından son derece iyidir. Topraktaki yeterli kireç miktarı, çiftlik gübresinin yanı sıra yeşil gübre takviyesi olgunlaşma süreci için önemli etmenlerdir. Buğday tarlasının nadasa bırakılması ve sürme işlemi, toprağın hava almasını sağlayarak olgunlaşma sürecine yardımcı olur. 1 dekarlık alana, yaklaşık 15-20 kilo aralığında dikilen buğday, uygun şartlar olduğu zaman maksimum 10 gün içerisinde çimlenmeye başlar. Bir süreliğine duran çimlenme, sonra tekrardan hız kazanır.

Buğdayın hangi ayda olgunlaştığı, buğdayın güzlük ya da yazlık olmasına bağlı olarak değişmektedir. Mahsul açısından çok daha verimli olan güzlük buğdaylar, ekim ayında toprağa atılırlar. Olgunlaşma da bu sürece göre gerçekleşir. Buğdayın olgunlaşma süreci hasat zamanı ile alakalıdır. Buğday olgunlaşmadan evvel yapılan hasat, verimsiz olur. Zamanından sonra yani geç yapılan hasat da mahsul kurumuş olacağından dolayı dökülmeye neden olur.

Buğday, buğday başaklarının tamamen sarardığı, buğday taneleri ele alındığı zaman sert bir şekle girdiği zaman olgunlaşmış demektir. Dünya üzerinde buğday ziraatine bakıldığında, buğdayın olgunlaşma süreci ülkelere göre farklılık göstermektedir.

Ülkelere Göre Buğdayın Olgunlaşma Ayları

  • Arjantin: Aralık ayı
  • Peru ve Afrika: Kasım ayı
  • İsveç, Norveç, Kanada, İskoçya, Rusya: Ekim ayı
  • Sibirya, Dakota: Eylül ayı
  • İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, Danimarka: Ağustos ayı
  • Fransa, Amerika, Orta Anadolu: Temmuz ayı
  • Yunanistan, İtalya, İspanya, Ege: Haziran ayı
  • Cezayir, Tunus, Teksas, California ve Asya ülkeleri: Mayıs ayı
  • Küçük Asya, İran, Meksika: Nisan ayı
  • Mısır, Fas, Hindistan: Mart ayı
  • Yukarı Mısır ve Cenubi Hindistan: Şubat ayı
  • Şili, Uruguay, Arjantin: Ocak ayı

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Halide Edip

23 Temmuz 2024 Salı

Buğdayın olgunlaşma sürecinde topraktaki nemin önemi üzerinde durulmuş. Toprak nemi, buğdayın besin maddelerini alabilmesi için kritik mi? Ayrıca buğday başaklarının tamamen sararması, olgunlaştığı anlamına geldiğinde, başakların sertleşmesi de aynı derecede önemli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Halide Edip, topraktaki nemin buğdayın olgunlaşma sürecindeki önemi gerçekten çok büyük. Toprak nemi, buğdayın kökleri aracılığıyla besin maddelerini emebilmesi için kritik bir faktördür. Yeterli nem, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlar. Buğday başaklarının tamamen sararması, buğdayın olgunlaştığını gösterir. Ancak, başakların sertleşmesi de olgunlaşmanın tamamlandığının bir işaretidir ve hasat için ideal zamanın geldiğini belirtir. Bu nedenle, her iki faktör de olgunlaşma sürecinde önemli rollere sahiptir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni