Aşurelik Buğday Aşurelik buğday, sağlıklı besinler arasında yer alan ve Türkiye'nin hemen hemen her ilinde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerde üretimi daha yaygındır. Durum buğdayının çeşitli işlemlerden geçmesiyle elde edilen bu buğday çeşidi, birçok mutfakta kendine yer bulur. Aşurelik buğday, yalnızca aşure yapımında değil, çeşitli yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda da oldukça sık kullanılır. Sağlıklı beslenme açısından önemli bir yere sahip olan aşurelik buğdayın sağlık açısından saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır. A, B, C, K, B12 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, selenyum, karbonhidrat, demir ve fosfor gibi önemli mineral ve vitaminleri de bünyesinde bulunduran bu şifalı tahıl, Türk mutfağının vazgeçilmez bir besinidir. Aşurelik buğday, besin değerinin oldukça yüksek olması bakımından ülkemizde üretimi sık yapılan tahıllar arasında yer alır. Geçmiş dönemlerden itibaren sağlıklı beslenme açısından talep gören aşurelik buğday, lezzeti ve sağlığa olumlu etkileri sayesinde günümüzde de özellikle aşure yapımında sıkça kullanılır. Aşurelik Buğdayın Faydaları
Aşurelik Buğdayın Zararları Aşırı miktarda tüketilmediği sürece aşurelik buğdayın hiçbir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketimi bazı olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Aşırı tüketimi şişkinliğe neden olabilir ve vücut yapısı hassas olan kişilerde alerjiye sebep olabilir. Ayrıca, aşurelik buğdayın kalorisi oldukça yüksek olduğu için kilo aldırıcı etkiye sahiptir. Aşırı miktarda tüketilmesi, vücudun yağ depolamasına sebep olacağı için aşurelik buğdayın yeterli miktarda tüketilmesine özen gösterilmelidir. |