Aşurelik Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Aşurelik Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aşurelik Buğday

Aşurelik buğday, sağlıklı besinler arasında yer alan ve Türkiye'nin hemen hemen her ilinde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerde üretimi daha yaygındır. Durum buğdayının çeşitli işlemlerden geçmesiyle elde edilen bu buğday çeşidi, birçok mutfakta kendine yer bulur. Aşurelik buğday, yalnızca aşure yapımında değil, çeşitli yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda da oldukça sık kullanılır. Sağlıklı beslenme açısından önemli bir yere sahip olan aşurelik buğdayın sağlık açısından saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır.

A, B, C, K, B12 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, selenyum, karbonhidrat, demir ve fosfor gibi önemli mineral ve vitaminleri de bünyesinde bulunduran bu şifalı tahıl, Türk mutfağının vazgeçilmez bir besinidir. Aşurelik buğday, besin değerinin oldukça yüksek olması bakımından ülkemizde üretimi sık yapılan tahıllar arasında yer alır. Geçmiş dönemlerden itibaren sağlıklı beslenme açısından talep gören aşurelik buğday, lezzeti ve sağlığa olumlu etkileri sayesinde günümüzde de özellikle aşure yapımında sıkça kullanılır.

Aşurelik Buğdayın Faydaları

  • Karbonhidrat bakımından zengin bir tahıl olan aşurelik buğday tam bir enerji deposudur. Vücudun harcadığı enerjiyi büyük oranda karşılar.
  • Vücudun görevlerini dengeli ve sağlıklı olarak yerine getirmesine yardımcı olan aşurelik buğday, zihnin canlanmasını sağlayarak beyin yorgunluğunun giderilmesine katkıda bulunur.
  • İçerdiği lifler sayesinde kabızlık problemi yaşayan kişiler için oldukça faydalıdır ve vücudun temizlenmesine yardımcı olur.
  • Kas kaybını önler ve enerji kullanımını destekler.
  • Büyüme çağındaki çocuklar için faydalıdır. İçerdiği E vitamini sayesinde büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.
  • B vitamini açısından zengin olması, kadınlarda adet öncesi yaşanan bazı şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olur.
  • Düzenli tüketildiğinde kanser hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.
  • Kan şekeri oranını dengede tutmaya yardımcı olur, bu nedenle şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • E vitamini ve çinko kaynağı olması nedeniyle göz sağlığı açısından da önemlidir. Görme problemlerinin ilerlemesini büyük oranda önler.
  • Kalp hastalıklarına karşı etkilidir ve kalp sağlığını korur.
  • Cilt ve saç sağlığını koruyan bileşenler ve mineraller içerir, bu sayede cilt ve saç sağlığında ortaya çıkacak problemlerin azalmasına yardımcı olur.

Aşurelik Buğdayın Zararları

Aşırı miktarda tüketilmediği sürece aşurelik buğdayın hiçbir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketimi bazı olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Aşırı tüketimi şişkinliğe neden olabilir ve vücut yapısı hassas olan kişilerde alerjiye sebep olabilir. Ayrıca, aşurelik buğdayın kalorisi oldukça yüksek olduğu için kilo aldırıcı etkiye sahiptir. Aşırı miktarda tüketilmesi, vücudun yağ depolamasına sebep olacağı için aşurelik buğdayın yeterli miktarda tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makarnalık Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Makarnalık Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Çimi Tozu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Tozu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kavılca Buğdayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kavılca Buğdayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?

Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri

Güncel

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Buğday Besin Değeri

Buğday Besin Değeri

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Gluteni Buğday Glüteni Nedir?

Buğday Gluteni Buğday Glüteni Nedir?

Kaynatılmış Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaynatılmış Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Buğday Faydaları Nelerdir?

Buğday Faydaları Nelerdir?

Buğday Kürü Nasıl Yapılır?

Buğday Kürü Nasıl Yapılır?