Kastamonu Siyez Buğdayı Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Kastamonu Siyez Buğdayı Türleri ve Özellikleri

Kastamonu Siyez Buğdayı

Kastamonu Siyez buğdayı, günümüzde yetiştirilmekte olan buğday türleri arasında en doğal olanlarından biridir. En fazla Kastamonu ilinde yetiştirildiği için bu ismi almıştır. Siyez buğdayının faydaları saymakla bitmez. Bulguru ile lezzetli yemekler yapılmasının yanı sıra insan sağlığına da son derece faydalıdır. Dünya üzerinde bilinen ilk buğday türü olarak kabul edilen siyez buğdayının birçok faydası bulunmaktadır. Soğuk hava koşullarına ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir özelliği olan bu buğdayın başakları kılçıklı olup sarımsı bir başak rengine sahiptir. Genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Yağmur ve doluya karşı oldukça dayanıklı olan bu buğday türü, harman olma özelliğine sahiptir.

Kastamonu Siyez Buğdayının Özellikleri

  • Günümüzde en fazla tercih edilen buğday türleri arasındadır.
  • İçerisindeki lif bakımından oldukça zengin olan siyez buğdayı, kanda bulunan yağ oranını düşürür. Ayrıca sindirim sisteminin işlevini yapmasına yardımcı olarak bağırsakların temizlenmesine fayda sağlar.
  • Antioksidan bakımından oldukça zengindir. Vücutta bulunan hücrelerin yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
  • Vücut derisinin sağlıklı bir yapı kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca deri üzerinde oluşabilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Uzun süre boyunca bozulmaz ve küflenmeye karşı dayanıklıdır.
  • Protein bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir.
  • Karbonhidrat değeri düşüktür.
  • İçerisinde bulunan B1 vitamini sayesinde sinir sistemini korur ve sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
  • Folik asit bakımından zengindir. Bu nedenle hamile bayanların Kastamonu siyez buğdayı tüketmesi oldukça önemlidir.
  • İçerisinde doymamış yağlar bulunmaktadır.
  • Ayrıca anne sütünü artırarak annenin ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine fayda sağlar.
  • Vücutta oluşabilecek çeşitli kanser hastalıklarına karşı oldukça faydalıdır.
  • Bunun yanı sıra, içerisindeki yüksek miktardaki mineral ve selüloz sayesinde vücuda alınan besinlerin sindirilmesini hızlandırır ve oluşabilecek bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Hücrelerin korunarak yenilenmesine yardımcı olur.

Kastamonu Siyez Buğdayı ile Elde Edilen Ürünler

Kastamonu siyez buğdayı ile elde edilen bulgur ve ekmeğin tadı diğer buğday çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bulgurun içerisindeki karbonhidrat değeri düşük, ancak protein değeri oldukça yüksektir. Siyez buğdayının sert ve katmanlı kabuk yapısından dolayı bu türün üretimi zorlaşmaktadır. Başaklarının düzensiz bir yapıda olması nedeniyle makine ile hasat imkânı bulunmamaktadır. Bu yüzden el ile hasadının yapılması gerekmektedir.

Ekstra Bilgiler

Kastamonu siyez buğdayı, genetik olarak modifiye edilmemiş ve tamamen doğal bir yapıya sahiptir. Bu özelliği, onu diğer modern buğday türlerinden ayırarak daha sağlıklı bir seçenek haline getirir. Ayrıca, siyez buğdayı glutensiz diyetler için de alternatif bir seçenektir, çünkü gluten oranı oldukça düşüktür. Bu nedenle, çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler için de uygundur.

Siyez buğdayının tarımı, ekosisteme de katkı sağlar. Buğdayın yetiştirilmesi sırasında kimyasal gübre ve pestisit kullanımına ihtiyaç duyulmaz, bu da toprağın verimliliğini korur ve su kaynaklarını kirletmez. Siyez buğdayının bu doğal yetiştirme yöntemi, sürdürülebilir tarım uygulamalarına örnek teşkil eder.

Sonuç olarak, Kastamonu siyez buğdayı hem besin değerleri açısından zengin, hem de çevre dostu bir buğday türüdür. Bu özellikleri ile hem sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen bireyler hem de çevre bilincine sahip olanlar için ideal bir seçenektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Buğday Gluteni Buğday Glüteni Nedir?

Buğday Gluteni Buğday Glüteni Nedir?

Kavuzlu Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavuzlu Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buğday Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri