Buğday Tohumu

Buğday Tohumu

Buğday Tohumu, Temel besin maddelerinden olan ekmeğin hammadesi olan buğday, insanlık için önemini her zaman en üst seviyede korumuştur. Yokluğundan kıtlık, açlık meydana gelmiş, çokluğundan insanlığın zenginlik efsanelerine konu olmuştur. Açlık ve kıtlığın önüne geçmek ve daha fazla üretim sağlamak için yapılan çalışmalardan Buğday tohumu da nasibini almış ve bir çok buğday tohumu türü ortaya çıkmıştır.

Buğday tohumu yılda bir defa elde edilen bir çok coğrafya da yetişebilen en çok üretilen tarımsal üründür. Buğday tohumu, buğdayın un için kullanılmayacak bölümünden elde edilir, yetiştirmek için en uygun iklim serin ve ılıman iklimlerdir. Elde edilmek istenen tohum toprağa ekildikten sonra havaların serin olmasında fayda vardır.

Çimlenme, devresinde sıcaklık 5-10 derece civarında olması uygundur. Bu durumda sonbahar aylarının hava sıcaklığı, istenilen sıcaklığa uygundur. Buğday tohumunun bir başka safhası olan ayağa kalkma evresi ilkbahar aylarında oluşur. Bu aylarda sıcaklık 10-15 derece civarında olacaktır.

Buğday tohumu organik madde yönünden zengin, kireç ve fosforu bulunan, killi, kumlu, tınlı topraklarda yetişir. Toprakta organik madde miktarı arttıkça buğday tohumunun da verimi yükselir. Bunun için buğday tohumu ekiminden önce mercimek, arpa, pamuk, fiğ, ayçiçeği, yer fıstığı, susam, çörekotu vb. ürünler münavemeli olarak ekilerek toprağın organik kalitesi artırılır.

Buğday tohumu nasıl elde edilir? İki şekilde ekim yapılır; birincisi yaz mevsimi sonunda tarladan hasat edilen buğday öncesi ürün tarladan kaldırılır, Ağustos Eylül aylarında topak pulluk ile sürülür. Ekim ayı içinde buğday tohumu külvatör, mibzer yada disk ile ekilir. Kış ayları boyunca tohum toprak altında kalır. Bahar aylarında buğday sapları güçlenerek büyümeye devam eder ve başak vermeye başlar. İkincisinde ise; ekim aylarında sürülen tarlaya bahar aylarında ekim yapılır.

Tarladan hasat edilen buğdaylar eleme makinaları yardımı ile sapından ayrılır. Buğday tohumu ortaya çıkar. Tohum yıkanmaz, eleme işlemi sırasında içerisinde bulunan diğer yabancı tohumlardan ayrılması sağlanır. Bez torbalar içine 5-10 kg'lık paketler halinde paketlenir, kuru ve serin yerde muhafaza edilmesi sağlanır.

En yüksek performansa sahip olan buğday tohumu çeşitleri,

Konya 2002; Gübre ve suya karşı duyarlı olup, başakları kılçıklıdır. Dane rengi kırmızıya yakın olan bu türden 1000 m2'de 400-800 kg. tohum elde edilir. Yapısal olarak soğuk iklime dayanıklı olduğundan İç Anadolu bölgemizde yetiştirilmeye çok uygundur.

Altındane; Hastalıklara mücadele de bu ürün karşımıza çıkmaktadır. Yüksek kalite ve yüksek verim elde edilen bu tohum, pas hastalığına karşı en dayanıklı buğday tohumudur. Başak rengi beyaz, daneleri beyaz, erken tohum tutan ve kılçıklı buğday tohumudur. Bu ürün ülkemizin çeşitli yerlerinde ekilmiş, en yüksek verim dekar başına 900 kg. ile Konya ovasında elde edilmiştir.
Son Güncelleme : 10.11.2018 04:22:52

Buğday Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Buğday Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018