Buğday Nişastası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Buğday Nişastası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda ilkbahar ve kış mevsimleridir. Kışlık buğday sonbahar aylarında ekilir ve ilkbahara kadar toprak altında kalır. İklim olarak karasal iklimi sever. Ancak tek yıllık bir bitkidir. Yani yılda sadece bir defa ürün verir. Tarla dinlendirilmeden veya gübre verilmeden tekrar ürün vermez. Buğdaydan elde edilen buğday nişastası da özellikle sütlü tatlıların vazgeçilmezlerindendir.

Buğday nişastası faydaları nelerdir?

Buğdayın içerisinde bol miktarda lif bulunmaktadır. Lifte insan vücudu için önemlidir. Bağırsakları temizleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, göz ve cilt sağlığı içinde faydalıdır. Ayrıca buğdayda kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, çinko vitamini A, E, C, B ve B vitaminleri bulunur. Buğday nişastasından yapılan lapa deri ve göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir.

Buğday öğütülerek un haline getirilir. Un da en önemli gıda maddemiz olan başta ekmek yapımında kullanılmaktadır. Buğday çeşitli işlemlerden geçerek nişastaya çevrilir nişasta, muhallebilere ve sütlü tatlılara kıvam dengelemekte kullanılmaktadır. Ayrıca buğday nişastasından bebek ve çocuklar için besleyici ve vitaminli muhallebiler yapılabilmektedir.

Buğday nişastası diğer nişasta ve unlu gıdalar gibi fazla tüketildiği zaman kilo almaya sebep olmaktadır. Ayrıca buğday nişastası baklava gibi geleneksel tatlılarımızın hamurunu açmakta kullanılır ve ayrı bir lezzet katar. Buğday nişastası ve hanımlarının özenle işlediği dantel gibi el işlerinin kolalanma işleminde de kullanılmaktadır. Buğday nişastasının kullanım alanı o kadar geniştir ki güzellik merkezleri ve ilaç sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır.

Buğday Nişastası Yorumları

soru

Ersen

20 Nisan 2024 Cumartesi

Özellikle tatlılar olmak üzere nişastalar çok sık kullanılıyor. Bu nişastalar mısır nişastası ve buğday nişastası diye ikiye ayrılıyor. Bu iki nişastayı da kullanabilir miyiz? Ne gibi farkları vardır?

Cevap yaz
cevap

Kuntay

19 Eylül 2018 Çarşamba

Temel gıdalarımızın başında gelen buğday ve ondan oluşan nişasta günümüzde bir çok tatlı tarifînde kulanılmaktadır. Mısır nişastası ise mısırların çok ince bir şekilde öğütülerek mısır nişastası haline getirilmesidir. Özellikle sütlü tatlılarda kullanılan buğday ve mısır nişastası insan vücudu için oldukça besleyicidir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Kromozom Sayısı

Haber Bülteni

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğday Unu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Unu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Buğday Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır?

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır?

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri

Buğday Lifi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Lifi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?

Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?