Makarnalık Buğday Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Makarnalık Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Makarnalık buğday çeşitleri, buğdayların yapısı ve özelliklerine göre kullanım alanları da değişiklik göstermektedir. Genellikle ekmek ve yulaf üretmek amaçlı üretilen buğdayların makarna yapılmak içinde kullanılan türleri bulunmaktadır. Yetiştirilen buğdaylar tür ve çeşitlilik bakımından birbirinden farklılıklar göstermektedir.

Makarnalık buğday çeşitleri

Kızıltan 9: bu buğday çeşidi sulu alanlarda daha verimli olmaktadır. Kuraklığa ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Makarna yapımı için genellikle bu buğday türü kullanılmaktadır. Yetişme sürecinde iyi bir şekilde bakımının ve ilaçlanmasının yapılması ile yeteri miktarda sulanması halinde yaklaşık olarak 450-720 kilogram anası dönüm başına buğday vermektedir.

Selçuklu 97: bu makarna buğdayı taban ve sulu alanlarda yüksek miktarda verim vermektedir. Gübreye ile reaksiyona rahat bir şekilde girebilme özelliği taşımaktadır. Dönüm başına 450-550 kilogram buğday vermektedir. Orta boylarda gelişim göstermek olan selçuklu 97 isimli makarnalık buğday çeşidi açık kahverengi ve beyaz başaklı bir yapıya sahiptir. Don ve soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır.

Ankara 98: Kılçıklı ve kahverengi kavuzlu bir görünüme sahiptir. Kış olaylarına ve soğuk hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir yapısı bulunmaktadır. Makarnalık buğday çeşitleri arasında en fazla kullanılan ve ekilen türdür. Tane dökmeyen ankara 98 buğdayı harman olma özelliğine sahiptir.

Kunduru 1149: Kıraç arazilerde rahat bir şekilde yetişmektedir. Makarnalık buğday çeşitleri arasında soğuğa ve don olaylarına karşı en fazla dayanıklı olan türdür. Kılçıklı ve açık renkli bir özelliği bulunmaktadır. Taneleri iri ve sert bir yapıdadır. Başakları iri ve dayanıklıdır. Boyları yaklaşık olarak 110-120 santimetreye kadar uzama göstermektedir. Verim potansiyeli oldukça yüksek olan bu türün yağışlara karşı yatma olasılığı oldukça yüksektir. Bir dönümde 350-450 kilogram buğday vermektedir.

Altıntaş: Boyu yaklaşık olarak 120-130 santimetre arası değişiklik göstermektedir. Yatmaya karşı oldukça dayanıklı olan bu türün başakları kılçıklı bir yapıya sahiptir.

Gerek 79: Soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir özelliği bulunan bu tür makarnalık buğday çeşitleri arasında en fazla tercih edilenler arasındadır. Başakları kılçıklı bir yapıya sahiptir ve sert kırmızı taneleri bulunmaktadır. Verimliliği açısından diğer türlere göre oldukça fazla buğday vermektedir. Dönüm başına 500-600 kilogram buğday veren gerek türü buğday İç Anadolu bölgesinde rahatlıkla yetişebilmektedir.

Makarnalık Buğday Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Besin Değeri

Buğday Besin Değeri

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Kürü Nasıl Yapılır?

Buğday Kürü Nasıl Yapılır?

Buğday Şırası Nasıl Yapılır?

Buğday Şırası Nasıl Yapılır?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kastamonu Siyez Buğdayı Türleri ve Özellikleri

Kastamonu Siyez Buğdayı Türleri ve Özellikleri

Buğday Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buğday Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Buğday Unu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Unu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Kalori Miktarı

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?