Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday özü, diğer adıyla ruşeym, buğday tanesinin embriyosu olarak bilinir. Buğday tanesinin %3-4'lük kısmını oluşturan buğday özü, buğdayın filizlendiği ve besin ihtiyacını karşıladığı bölgedir. Her ton buğdayın işlenmesi sonucunda sadece bir kilogram kadar buğday özü elde edilir, bu nedenle oldukça kıymetli bir üründür.

Buğday Özünün Besin Değeri

Buğday özü, buğday ununa kıyasla daha yüksek oranda yağ, şeker, protein, mineral maddeler, lif ve vitamin içerir. Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olması, onu sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli bir parçası haline getirir. Antioksidan aktiviteye sahip vitaminler ve mineral maddeler açısından oldukça zengin olan buğday özü, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır, potasyum ve fosfor gibi önemli mineraller içerir. Ayrıca, diyet lifi ve B grubu vitaminler bakımından da zengin bir kaynaktır. Buğday özündeki proteinler, esansiyel aminoasitler içerir ve biyolojik değeri hayvansal proteinlerle eşdeğerdir.

Buğday Özünün Kullanım Alanları

Buğday özü, enerji ve besin maddeleri açısından zengin olduğu için gıda maddelerinin vitamin ve protein bakımından zenginleştirilmesinde kullanılır. Kek, ekmek ve bisküvi gibi fırın ürünlerinde, fermente edilen gıdalarda ve diyet ürünlerinde besleyici değeri artırmak amacıyla kullanılır. Mayalanma işleminden geçirildikten sonra sağlıklı bireyler tarafından istenilen miktarda tüketilebilir. Fermente ürünler, minerallerin yararlılığını artırır ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur.

Buğday Özü Bebeklere Verilir mi?

Buğday özü içeren tüm ürünlerde gluten bulunur. Bebeklerin vücudu glutene karşı hassas olduğundan, bir yaşından küçük bebeklere verilmesi önerilmez. Kullanım öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.

Buğday Özünün Faydaları

  • Yıpranmış ve hassas saçlar için faydalıdır.
  • Cilt problemleri, yanık ve yaraların tedavisinde etkilidir.
  • Büyüme ve kemik gelişiminde önemli bir rol oynar.
  • Cildin yaşlanmasına karşı E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle güzellik maskelerinde kullanılır.
  • Hücre zarının dayanıklılığını artırır, kanseri önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp sağlığını korur ve kalp damar hastalıklarını azaltır (Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içerir).
  • Halsizliğe iyi gelir ve kansızlığı önler.
  • Gözde katarakt oluşumunu engeller.
  • Kan pıhtılaşmasını engeller.
  • Diyabetli kişilerde damar tıkanıklığını gidermeye yardımcıdır.
  • Sinirsel fonksiyon bozukluklarını azaltır.
  • Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.
  • Beyin fonksiyonlarının sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Güncel

Kastamonu Buğdayının Besin Değeri

Kastamonu Buğdayının Besin Değeri

Güncel

Ekmeklik Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Ekmeklik Buğday Çeşitleri Nelerdir?