Buğday Kepeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Buğday Kepeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Kepeği

Buğday kepeği, buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır. Ayrıştırılan buğdayın kabuk kısmı, yapılan araştırmalara göre aşırı lif içerdiği ve bu liflerin sağlık açısından önemli bir yeri olduğu ortaya çıkmıştır.

Buğday Kepeğinin Faydaları

Yapısındaki lif oranı fazla olan bitkilerin tüketilmesi sırasında ağızda uzun bir süre çiğnenmesi, tükürük bezlerinin çalışma hızını artırır ve mide asitlerinin salgılanmasına katkı sağlar. Bunun sonucunda bireylerde açlık hissinin geciktiği gözlemlenmiştir. Araştırmalar sonucunda lifli besinlerin özellikle B grubu vitaminleri (niasin, riboflavin, tiamin ve folat) açısından oldukça zengin olduğu belirlenmiştir.

Bu vitaminlerin birçok hastalığa engelleyici özelliğe sahip olduğu yapılan araştırmalar sonucu ispatlanmıştır. Bu vitaminlerin; hastalıklara, organlara ve özellikle diyabet, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, kolesterol ve kolon kanserini iyileştirici etkisi vardır. Ayrıca kabızlık problemlerinin azaltılmasında tercih edilen doğal ve basit bir gıdadır. Bu gibi rahatsızlıklarla karşılaşıldığında buğday kepeğinin tüketilmesi olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Buğday Kepeğinin Besin Değeri

Buğday kepeğinin yapısında yer alan B1 vitamini ve diğer B grubu vitaminleri, vücudun özellikle de beynin enerji üretebilmesi için gerekli olan vitaminlerdir. B1 vitamini, kan hücrelerinin yapımını ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için ihtiyaç duyulan hidroklorik asidin üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bunların yanında, karbonhidratların enerji yapımında, sindirim sistemi ve kalbin yapısında yer alan kasların tonusunun korunmasında ciddi etkileri olan bir faktördür.

Buğday Kepeğinin Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Buğday kepeği tüketiminde uzman doktorlar, yemek yemeden yaklaşık bir saat kadar önce buğday kepeği, çavdar gibi lif özelliği yüksek olan bitkilerin tüketilmesini hem oldukça sağlıklı hem de kilo verme sorunu olan kişilerin zayıflama için tüketilmesini tavsiye ederler.

Buğday kepeğinin tüketilmesi yemek yemeden önce, bir kap içerisine yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar buğday kepeği, iki çorba kaşığı kadar yoğurt, bir tatlı kaşığı kadar toz tarçın ile karıştırılır. Ardından su veya maden suyu ile tüketilmesi zayıflamada en sağlıklı yöntemlerden biri olarak bilinir.

Buğday Kepeğinin Diğer Kullanım Alanları

Buğday kepeği birçok iç hastalığın tedavisinde kullanılmakla kalmaz, dış hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Örnek olarak, çocuk pişiği için buğday kepeği kullanımı; bir miktar buğday kepeği kaynatılır ve ardından bir gün boyunca su içerisinde bekletilir. Sonra iyice süzülür, üzerine bir çay kaşığı veya tatlı kaşığı kadar sirke ilavesi yapılır. Bu karışım, çocuğun pişiğinin olduğu bölgeye sürülür. Bilinen en doğal kremlerden biridir. Aynı zamanda bu kremi uyuz yaralarının tedavisinde kullanmak, buğday kepeğini özelleştiren ve cilt tedavisi üzerinde olumlu pek çok etkisi olduğunu gösterir.

Şekerli buğday kepeği çorbası göğsü yumuşatır ve bunun sonucunda öksürük, bronşit gibi hastalıklara iyi gelir. Ayrıca soğuk ağrılarına iyi geldiği de bilinir. Bir miktar sirke ile buğday kepeği kaynatıldıktan sonra lapa yapılıp, ağrı ve sızıların olduğu yerlere sürülür ve bağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları