bugday.gen.tr
buğday
Sosyal Medyada Paylaş
Buğday Çimi
Haşlanmış Buğday
Buğday Besin Değeri
Rüyada Çuvalda Buğday Görmek
Rüyada Buğday Yemek
Diş Buğdayı Kurabiyesi
Buğday Nişastalı Tuzlu Kurabiye
Ekmeklik Buğday Çeşitleri
Dövme Buğday
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğday Hastalıkları
Buğday Suyu
Yoğurtlu Buğday Salatası
Tohumluk Buğday Çeşitleri
Kastamonu Siyez Buğdayı
Buğday Proteini
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Buğday Üretimi
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır
Buğday Çimi Tozu
Buğday Ruşeymi Yağı
Diş Buğdayı Şekeri
Buğdayda Üst Gübreleme
Siyez Buğdayı
Kavuzlu Buğday
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Ruşeymi
Buğday Özü
Sarı Buğday
Diş Buğdayı
Buğday Gluteni
Aşurelik Buğday
Buğdayda Pas Hastalığı
Diş Buğdayı Cupcake
Tüm Sayfalar >>









Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alternatif tarım ürünlerinden biri olan buğday, hasat sonrası kalan samanıyla dahi ekonomik değere sahip olan ve bu nedenden ötürü modern çağda,dünyanın dört bir yanında yetiştirilen bir hububattır. 

Ülkemizde başta İç Anadolu bölgesi olmakla birlikte birçok bölgede yetiştirilen buğday, yurt dışına da ihraç edilmektedir. Kastamonu, Trakya bölgesi, Kahramanmaraş ve özellikle Hatay ülkemizin buğday üretiminde önemli oranda destek veren bölgelerdir. 

Buğday yetiştiriciliği 

Buğday nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı oldukça detaylıdır. Ekim işleminden sulamaya her evre oldukça önemlidir. Çimlenme ve hasat göz önüne alındığında serin iklim tarımı olarak adlandırılır. Ekin sonrası, ilk dönem de sıcaklığın 5-10 derece arası olması gerekirken ayağa kalkma döneminde 10-15 derece arasındaki sıcaklık değerinde olması gerekir. Farklı buğday çeşitlerinin ihtiyaç duyduğu nem oranı değilse de genel olarak buğday tarımının en verimli şekilde %65 nem oranına sahip iklimler de yapıldığı söylenebilir.
Buğday Nasıl Yetiştirilir

Killi ve kumlu toprakları bilhassa seven buğday, geçirgenliği yüksek olan toprak tiplerinde daha da iyi hasat vermektedir. Ekim sırasında toprağın sıcaklığı 7-10 derece olması gerekmektedir.

Buğday tarımında bilinçli bir şekilde gübreleme yapmak için üreticilerimiz biçecekleri tarlayı temsil edecek şekilde, usulüne uygun alacakları toprak örneklerini analiz yaptırarak kendilerine önerilen tavsiye göre gübreleme yapılmalıdır. Ekim yöntemlerinden bir diğeri de buğday ekiminde çoğunlukla modern kombine veya universal ekim makineleri kullanmaktadır. Buğday ekim makinaları ark tabanına ekim yapan baskılı, düz ve kombine olabilmektedir. Yerli imalat her bölgeye ve toprak koşullarına uygun ekici ayak tipi alttan yaylı, balta veya dişli ekin makinelerini bulmak mümkündür.

Buğday tarımında sulama 3. ve 4. ayının kurak geçtiği yıllarda imkanı olan yerlerde gebelikte ve süt oğlum dönemlerinde yağmurlama sulama gibi uygun bir yöntemle yapılmaktadır. Kurak geçen yıllarda sulama yapılması, kurak yıllara göre buğday tarımının %100 verim artışı sağlanmaktadır.  Bitkiler suya en fazla sapa kalkma dönemi ve süt olum döneminde ihtiyaç duymaktadırlar.

Yayınlanma Tarihi : 24.3.2017 14:32:16

Buğday Nasıl Yetiştirilir Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Buğday Nasıl Yetiştirilir"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Buğday İthalatı

Buğday İthalatı, Buğday buğdaygiller familyasına ait otsu bir bitkidir. Karasal iklim şartlarında yetişir. Un yapımında kullanılması buğdayın önemini ortaya koymaktadır. Buğdayın uzunluğuna, rengine, tanelerinin iri veya küçük olm...

Buğday Gübreleme

Buğday Gübreleme, tahıl ürünleri kapsamında yer alan buğday ekimi yapılan toprağa büyükbaş veya küçükbaş hayvan dışkısı gübresinin takviye yapılmasıyla verimli olarak yetişir. Diğer yandan yapy gübrelemenin yapılması da uygundur....

Buğday Göbeği

Buğday göbeği, Geçtiğimiz yıllarda kitap olarak çıkan buğday göbeği isimli kitap William Davis tarafından kaleme alınmış kitaptır. İçerisinde buğay ile ilgili birçok bilgi vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için kişinin buğday...

Buğday Ekmeği

Buğday Ekmeği, Sofraların vazgeçilmez yiyeceği olan buğday ekmeği, eskiden bereketin ve zenginliği simgesi olmuştur. Günümüzde ise obezitenin artması gibi durumlar nedeni ile buğday ekmeği hakkında olumsuz düşünceler olmaya başlam...

Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeği; buğdayların bütün olarak öğütülmesinden oluşan undan meydana gelir. Bir buğday taneciğinde 3 kısım vardır. Bunlar;Kepek: Buğdayın kabuğudur. Buğdayın ağırığının yüzde 15 ini oluşturur. Lif bakımından çok zengind...

Aşurelik Buğday Çorbası

Aşurelik Buğday Çorbası, Geleneksel Türk Mutfağının olmazsa olmaz çorbalarından biri olan aşurelik buğday çorbası, günümüzde de en çok tercih edilen sıcak çorbalar arasında yerini almaktadır. Hem lezzeti hemde doyurucu tadı ile di...

Buğday Çorbası

Buğday çorbası; denilince akla ilk aşure gelir. Oysa ki buğday kullanarak yapılacak birçok çorba çeşidi bulunmaktadır. Buğday en değerli bakliyat çeşitlerinden bir tanesidir. Daha çok düşük kaloriye sahip olmasıyla ün salan buğday...

Buğday Alerjisi

Buğday Alerjisi, buğday veya buğday içeren besinlere karşı vücudun gösterdiği alerjik tepkidir diyebiliriz. Buğday alerjisi çocukluk çağında en sık görülen alerjilerden biridir. Buğday herkesin bildiği gibi ekmeğin içerisinde bulu...

Buğday Salatası Yoğurtlu

Buğday salatası yoğurtlu, hem enerji veren hemde neredeyse tek başına öğün sayılabilecek tariflerden biridir. Bu salatayı özellikle ramazan aylarında tüketebilirsiniz. Hatta yazın tek öğün olarak uygulayabilirsiniz. Tek öğünden ka...

Buğday Çimi Suyu

Buğday çimi suyu, görünüş itibariyle pek tasvip edilecek bir tarafının olmadığını düşünebiliriz. Ama kullandıkça ve faydalarını öğrendikçe kendi rızamızla kullanacağımız bir doğal su türüdür. Buğday çimi her zaman dikkatimizi ç...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

buğday, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018