Sies Buğdayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sies Buğdayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sies buğdayı, Genetiği bozulmamış olduğundan, en doğal buğday türü olarak bilinir. Türkiye'de en çok Kastamonu'da yetişmektedir. On bin yıllık geçmişi bulunan sies buğdayı, 14 kromozom sayısıyla dünyanın ilk buğday çeşididir. Bu nedenle günümüz buğdayının atası olarak bilinmektedir. İtalya'daki Nuh'un tatları olarak bilinen Presidium'a ülkemizden seçilen tek ürün olma özelliğine sahiptir. Sies buğdayı, dağlık arazilerde yetişmektedir. Sies buğdayı, kabuklu yapısından ve veriminin düşük olmasından dolayı, yerini daha kolay işlenebilen buğdaylara bıraktı.

Sies buğdayı protein, lif ve enzimler bakımından oldukça zengindir. Günümüzde artan bir kullanım alanına sahiptir. Sies unundan, ekmek ve hamur işleri yapılmaktadır. Sies buğdayının bütün özelliklerinden faydalanmak için kırık olmayan ve kabukları soyulmamış olması gerekmektedir. Bunların yanında sies buğdayının, radyasyondan etkilenmeyen bir özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, sivil ve askeri amaçlar için stokta tutulan ürünlerden biridir.

Sies buğdayının faydaları nelerdir?
  • Sies buğdayının içeriğinde bulunan B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri sayesinde vücudumuzun sinir ve sindirim sisteminde hayati bir rolü vardır.
  • Bağırsakları temizleyici özelliği bulunmaktadır.
  • İçeriğinde bulunan folik asitten dolayı, özellikle hamile ve çocukların mutlaka tüketmesi gereken bir besindir.
  • Gliserin indeksi düşük olduğundan dolayı, karnı tok tutma özelliği bulunmaktadır.
  • Kolesterol içermeyen bir besindir.
  • Anne sütü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Bağırsak kanserini önler.
  • Hücre yapısını koruyarak, yaşlanmayı geciktirir.

Sies Buğdayı Yorumları

soru

Racife

21 Nisan 2024 Pazar

Merhaba Günümüzde buğday tohumlarının genetiği ile oynanması,ayrıca buğday in un haline getirildikten sonra unlarin içine raf ömrünün uzun olması için katkı maddeleri ekleniyor.Bu durumun bir sonucu olarakda Çölyak gibi buğday unu ve glutene karşı zarar gören bir bağırsak hastalığı meydana geliyor.Acaba genetiği bozulmamış sies buğdayi unu da zarar verir mi?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Merhaba Racife,

Sies buğdayının genetiği bozulmamış olduğu için, geleneksel buğdaya kıyasla daha az zarar verme ihtimali vardır. Ancak, Çölyak hastalığı olan kişiler için gluten içeren herhangi bir un zararlı olabilir. Bu nedenle, Çölyak hastaları her zaman gluten içermeyen alternatifleri tercih etmelidir.

Saygılar,

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Kalori Miktarı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Siyah Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?

Aşurelik Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aşurelik Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kaynatılmış Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaynatılmış Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buğday Kürü Nasıl Yapılır?

Buğday Kürü Nasıl Yapılır?

Güncel

Buğday Nasıl Yetiştirilir?

Buğday Nasıl Yetiştirilir?