Buğday Çimi Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Buğday Çimi Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Çimi Marmelatı

Şifa verici etkisi ve içeriği açısından, belki de yeşil yapraklı bitkiler içerisinde en önemlisi olan buğday çimi, hangi şekilde tüketilirse tüketilsin inanılmaz derecede faydalı bir bitkidir. Buğday çimi marmelatı, adı marmelat olarak geçse de kesinlikle şeker içermeyen bir üründür. Şeker içermemesine rağmen, pişirme esnasında oluşan doğal tatlı tadı ile insanlar tarafından tüketilmiş ve bu yüzden marmelat ismi verilmiştir. Sakarya ilimizin Taraklı ilçesinde "Uğut Tatlısı" olarak bilinen buğday çimi marmelatı, buğday tohumlarının çimlendirilmesinden sonra pişirilerek elde edilen bir üründür.

Buğday Çimi Marmelatının Faydaları

Buğday çimi marmelatı, özellikle B17 vitamini nedeniyle kanseri önleyici etkisiyle bilinir ve laetril içerir. Bunun yanı sıra A, B, C, E vitaminlerini de yoğun bir şekilde barındırır. Kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi önemli mineraller içerir.

  • Sindirim ve boşaltım sistemi sorunlarını düzenler, özellikle gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sıkıntıları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Halsizlik ve bitkinlik gibi sorunları ortadan kaldırarak enerji verir.
  • Kan şekerini dengeleme özelliğine sahiptir, kırmızı kan hücrelerini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kanda ve hücrelerde bulunan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Eski zamanlarda kanser önleyici özelliği bilinmeden tatlı niyetine tüketilen buğday çimi marmelatı, günümüzde alternatif bir tedavi yöntemi olarak yeniden gündeme gelmiştir. Eski zamanlarda kanser oranlarının düşük olmasına bakıldığında, insanlar bu ürünü bilmeden ya da bilerek doğru bir yöntemle tüketmişlerdir.

Buğday Çimi Marmelatı Nasıl Yapılır?

Buğday çimi marmelatı için ihtiyacınız olan en öncelikli malzeme organik buğdaydır. Organik buğdayı büyük marketlerin organik gıdalar satan bölümlerinde bulabilirsiniz. Organik buğdayı elde ettikten sonra 1 su bardağı kadarını bir gece önceden klorsuz içme suyunda ıslatın. Ertesi gün, ıslatmış olduğunuz buğdayları süzerek nemli bir bez arasına alın ve nemli bez arasındaki buğdayı 3 gün boyunca, günde 3 kez temiz içme suyu ile sulayın.

  • Bu işlemin ardından nemli haldeki buğdaylarınızı geniş bir tepsiye yayarak filizlenene kadar sulamaya devam edin. Birkaç gün içerisinde buğdaylarınız filizlenip çimlenmeye başlayacaktır.
  • Bu aşamada beyaz filizler veren buğday çimlerinin kök, saçak ve tohum kısımlarını bir havan içinde tokmakla ezerek suyunu çıkarın. Elde etmiş olduğunuz buğdayın öz suyunu, 1 çay bardağı içme suyu ile kaynatın. Kaynama derecesine gelen buğday öz suyuna azar azar un ilave ederek marmelat kıvamına getirin. Koyu kahverengi bir hal alan buğday çimi marmelatını kavanozlara doldurup afiyetle tüketebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Buğday çimi marmelatını buzdolabında saklayarak daha uzun süre taze tutabilirsiniz. Ayrıca, marmelatı tatlandırmak için doğal tatlandırıcılar veya meyve özleri kullanabilirsiniz. Marmelatı kahvaltılarda ekmek üzerine sürerek veya tatlılarda kullanarak tüketebilirsiniz. Buğday çimi marmelatı, doğal ve sağlıklı bir alternatif olarak rafine şeker içeren marmelatların yerine tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Faydaları Nelerdir?

Buğday Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

Buğday Suyu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Suyu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

1 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

Buğday Çimi Tohumu Buğday Çiminin Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Tohumu Buğday Çiminin Faydaları Nelerdir?

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?