Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir?
24 Haziran 2024

Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir?

Buğday Çimi Nasıl Yetiştirilir

Buğday çimi, sağlık açısından pek çok faydası olan değerli bir bitkidir. Hücre yenilenmesinden kalp ve damar sağlığına kadar çeşitli olumlu etkileri bulunmaktadır. Peki, buğday çimi nasıl yetiştirilir? İşte adım adım buğday çimi yetiştirme rehberi:

Malzemeler

  • Bir avuç zirai buğday
  • Oda sıcaklığında çeşme suyu
  • Geniş bir tepsi
  • Nemli bez

Adım 1: Buğdayları Hazırlama

Bir avuç kadar zirai buğdayı oda sıcaklığındaki çeşme suyu ile ıslatın ve bu şekilde bir gece bekletin. Bu süre zarfında buğday taneleri suyu emerek şişecektir.

Adım 2: Buğdayları Yayma

Ertesi gün, şişen buğday tanelerini geniş bir tepside üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Buğday tanelerinin sıkışmadan yerleşmesi, filizlenme sürecini hızlandıracaktır.

Adım 3: Nemli Bez ile Örtme

Tepside yaydığınız buğday tanelerinin üzerini nemli bir bez ile kapatın. Bu bezin nemli kalması önemlidir, bu nedenle arada bir hafifçe ıslatın. Buğday tanelerini evinizin en sıcak ve karanlık ortamında bekletin.

Adım 4: Filizlenme

3-4 gün sonra buğday taneleri filiz vermeye başlayacaktır. Filizler 2 santimetre uzunluğuna ulaştığında buğday çimlerinizi buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak, çimlerin çok dayanıklı olmadığını unutmayın; ihtiyacınızdan fazlasını çimlendirmemeye özen gösterin.

Adım 5: Hasat ve Kullanım

Filiz veren çimler 10 cm ile 15 cm uzunluğa ulaştığında, bir makas yardımıyla uçlarından 1 cm'ye kadar kesin. Kestikçe uzayan çimleri salatalarınızda kullanabilir veya fazla miktarda ekmişseniz mutfak robotu yardımıyla suyunu çıkarabilirsiniz. Market veya aktarlardan alacağınız çimlenmiş buğdayların, çabuk filiz vermeleri için katkılar kullanılmış olabilir, bu nedenle fazla güvenilir değillerdir.

Buğday Çimi Nasıl Tüketilir?

Buğday çimlerini pişirmeden tüketmeniz önerilir çünkü pişmeden daha yararlıdırlar. Gün içerisinde 2 ile 8 yemek kaşığı kadar buğday çimi suyu tüketmeniz yeterlidir. Eğer tedavi amaçlı kullanıyorsanız, tüketim miktarını verilen oranların iki katına kadar artırabilirsiniz. Ancak, belirtilen miktarı bir seferde içmeyin; gün içerisinde eşit oranlara ayırıp kullanın.

Buğday Çiminin Özellikleri Nelerdir?

Buğday çimi, sağlık uzmanları tarafından süper özelliklere sahip bir besin olarak nitelendirilmektedir. Canlı bir enzim kaynağı olarak görülmektedir ve buğday çimlerinden elde edilen su, antibiyotik özelliğine sahiptir. Ayrıca, yüksek klorofil içeriği sayesinde hücrelerdeki toksin maddeleri kana taşıyarak vücuttan atılmasını sağlar ve zararlı bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını önler. Yüksek miktarda B6, B1, B12, K, E ve C vitaminlerini içerir. Ispanağa göre daha fazla demir içermesi nedeniyle, demir eksikliğine bağlı anemi için önerilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Kalori Miktarı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Kromozom Sayısı

Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?

Buğday Zararlıları Nelerdir?

Buğday Zararlıları Nelerdir?

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri