Buğday Yarması Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Buğday Yarması Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihî insanlık tarihi kadar eski olan bir tahıl ürünüdür. Eski dönemlerden beri yetiştirilen buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türler, yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlük olarak sofralarımıza gelen ekmeğin hammaddesi buğdaydır. Buğdaydan birçok besin elde edilmektedir. Bunların başında bulgur, yarma, irmik, aşurelik buğday ve makarna gelmektedir.

Buğday Yarmasının Yapılışı

Buğday yarması, buğdayın hasat edildikten sonra kaynatılması ile başlar. Kaynatılan buğday süzülür ve kuruması için güneş alan bir bölgeye serilir. Bu işlemler bittikten sonra kepeğinin alınması için elekten geçirilir. Elekten geçirilen buğday dövülür ve bez torbalara doldurulur. Yarma buğdayın bir diğer ismi de dövme buğdaydır. Hazırlanış aşamasında dövüldüğü için bu isimle de bilinir. Yarma buğday, bulgur gibi yapılır ancak bulgur yapımından daha az uğraş ister. Buğday yarmasından birçok yemek yapılmaktadır. Bu yemeklerin en başında keşkek gelmektedir. Bunun yanı sıra ayranaşı çorbası da yarmadan yapılmaktadır.

Buğday Yarmasının Faydaları

  • Yarma buğday, cilt sağlığı için oldukça önemli bir besindir. İçerisinde bulunan selenyum sayesinde cildin beslenmesine yardımcı olur ve esnek bir yapıda olmasına katkı sağlar.
  • Saç derisinde ve saç köklerinde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır.
  • İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücuttaki organların işlevlerini tam olarak yerine getirmesine fayda sağlar.
  • Sindirim sisteminin görevini yapmasına katkı sağlar ve sindirim sisteminde oluşabilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Kalp ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • İçerisinde bulunan E vitamini, çinko ve niasin sayesinde oluşabilecek katarakt rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
  • Diyabet hastalığı için mükemmel bir besindir.
  • Vücutta oluşabilecek çeşitli kanser hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Zihin sağlığını koruyan buğday yarması, içerisinde bulunan B vitamini sayesinde hafıza kaybı ve beyin hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Vücuda tokluk hissi verir. Fazla kilo şikâyeti olanlar için bu buğdayın tüketilmesi oldukça önemlidir. Sürekli ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde istenilen vücut yapısı ve ağırlığı elde edilebilir.

Buğday Yarmasının Kullanım Alanları

Buğday yarması birçok alanda kullanılabilmektedir. Yemeklerimize mükemmel bir tat veren yarma buğday, ayrıca çeşitli hastalıkların vücuda etki etmesine de engel olur. Sürekli ve düzenli tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle çocukların ve anne adaylarının buğday yarması tüketmesi konusunda uyarılması gerekmektedir. Buğday yarması, çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayacağı gibi anne adaylarının ve dünyaya gelecek olan bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?

Buğday Besin Değeri

Buğday Besin Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Nelerdir?