Buğday Yarması Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlük olarak sofralarımıza gelen ekmeğin ham maddesi buğdaydır. Buğdaydan bir çok besin elde edilmektedir. Bunların en başında bulgur, yarma, irmik, aşurelik buğday ve makarna gelmektedir. Buğday yarması buğdayın hasat edildikten sonra kaynatılması ile başlar. Kaynatılan buğday süzülür ve kuruması için güneş alan bir bölgeye serilir. Bu işlemler bittikten sonra kepeğinin alınması için elekten geçirilir. Elekten geçirilen buğday dövülür ve bez torbalar doldurulur. Yarma buğdayın bir diğer ismi de dövme buğdaydır. Hazırlanış aşamasında dövüldüğü için bu isimle de bilinir. Yarma buğday aynı bulgur gibi yapılır. Ancak bulgur yapımından daha az uğraş ister. Buğday yarmasından bir çok yemek yapılmaktadır. Bu yemeklerin en başında keşkek gelmektedir. Bunun yanı sıra ayranaşı çorbası da yarmadan yapılmaktadır.
Buğday yarması faydaları - Yarma buğday cilt sağlığı için oldukça önemli bir besindir. İçerisinde bulunan selenyum sayesinde cildin beslenmesine yardımcı olur. Ayrıca cildin esnek bir yapıda olmasına katkı sağlar.
- Saç derisinde ve saç köklerinde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır.
- İçerisinde bulunan vitamin ve mineralle sayesinde vücutta bulunan organların işlevini tam olarak yapmasına fayda sağlar.
- Sindirim sistemini görevini yapmasına katkı sağlar. Ayrıca sindirim sisteminde oluşabilecek hastalıklara karşı harika bir koruma sağlar.
- Kalp ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- İçerisinde bulunan E vitamini, çinko ve niasin sayesinde oluşabilecek katarakt rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
- Ayrıca diyabet hastalığı için mükemmel bir besindir.
- Vücutta oluşabilecek çeşitli kanser hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Zihin sağlığını koruyan buğday yarması, içerisinde bulundurmuş olduğu B vitamini sayesinde oluşabilecek hafıza kaybı ve beyin hastalıklarına karşı harika bir koruma sağlar.
- Ayrıca vücuda tokluk hissi vermektedir. Fazla kilo şikayeti olanlar için bu buğdayın tüketilmesi oldukça önemlidir. Sürekli ve düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde istenilen vücut yapısı ve ağırlığı elde edilebilir.
Buğday yarması bir çok alanda kullanılabilmektedir. Yemeklerimize mükemmel bir tat veren yarma buğday ayrıca çeşitli hastalıkların vücuda etki etmesine de engel olur. Sürekli ve düzenli tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle çocukların ve anne adaylarının buğday yarması tüketmesi konusunda uyarılması gerekmektedir. Buğday yarması çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayacağı gibi anne adaylarının ve dünyaya gelecek olan bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı bir vücut yapısı kazanılmasına yardımcı olur. Son Güncelleme : 28.10.2018 00:46:42 Buğday Yarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Buğday Yarması" Buğday yarması ay annemi hatırlatır hep bana. Hedik kaynatırdı içine nohutta koyar yerdik. Birde kırık yarma var onlada mis gibi tarhana çorbası yapardı. Anne kokusu gelirdi, hasta çorbası derdi bize annem içersen iyileşirsin derdi. Yöner . 30.08.2018 CEVAP YAZ |  | Sarı Buğday | Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k... |  | Karakılçık Buğdayı | Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b... |  | Buğday Şırası Nasıl Yapılır | Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y... |  | Buğday Suyu | Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e... |  | Dövme Buğday | Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd... |  | Buğday Nasıl Yetiştirilir | Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte... |  | Durum Buğdayı | Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ... |  | Aşurelik Buğday | Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme... |  | Buğday Hangi Bölgede Yetişir | Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ... |  | Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi | Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan... |  | Kaynatılmış Buğday | Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i... |  | Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri | Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en fazla sayıya sahip olan verimli çeşitleridir. Yetiştirileceği bölgenin özelliklerine göre değişikl... | | | Sarı Buğday | | Karakılçık Buğdayı | | Buğday Şırası Nasıl Yapılır | | Buğday Suyu | | Dövme Buğday | | Buğday Nasıl Yetiştirilir | | Durum Buğdayı | | Aşurelik Buğday | | Buğday Yarması | | Buğday Hangi Bölgede Yetişir | | Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi | | Kaynatılmış Buğday | | Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri | | 2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori | | Buğdaydan Elde Edilen Ürünler | | Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır | | Buğday Nişastası | | Buğday Kepeği | | Buğday Çeşitleri | | Buğday Unu Alerjisi | | Buğdayda Pas Hastalığı | | Buğday Proteini | | Buğday Besin Değeri | | Buğday Ekimi | | Rus Buğdayı | | Makarnalık Buğday Çeşitleri | | Kavılca Buğdayı | | Buğday Tohumu | | Buğday Çimi Marmelatı | | Buğday Kalori | Popüler İçerik | 2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori 2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h... | Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ... | Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B... | Buğday Nişastası Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl... | Buğday Kepeği Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış... | Buğday Çeşitleri Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken o... | |