Buğday Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Buğday Faydaları Nelerdir?

Buğday ve Önemi

Buğday, insanlık tarihi boyunca en önemli tahıl ürünlerinden biri olmuştur. Besleyici özellikleri ve geniş kullanım alanlarıyla dikkat çeken buğday, tüketim şekli ve işlenme yöntemleri ile sağlığa olan faydalarını belirler. Buğdayın işlenmesi sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Kepekli besinler grubunda yer alan buğday, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Buğday, manganez, diyet lifleri, A, C, E, B6, B12, K vitaminleri, bakır, fosfor ve kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Sağlıklı beslenenler için alternatif bir besin kaynağı olan buğday, cilt, saç, kalp ve göz sağlığı gibi birçok alanda fayda sağlar.

Buğday Çeşitleri

  • Sert buğday
  • Kılçıklı buğday
  • Kızıl buğday
  • Yumuşak buğday
  • Kalınca buğday
  • Kanbur taneli buğday
  • Esmer buğday

Buğdayın Faydaları

Cilt Sağlığı

Buğday, cilt sağlığına katkıda bulunan önemli bir besindir. İşlenmemiş buğday, cilt için faydalı olan tüm bileşenleri içerir. Selenyum bakımından zengin içeriği ile buğday, cildi besleyerek hücre yenilenmesine katkıda bulunur ve cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. E vitamini ve çinko içeriği bulunan buğday, cildin sağlıklı bir görünüm sergilemesine yardımcı olur ve cildin esnekliğini artırır. Ayrıca, buğday içindeki lifler akne tedavisinde etkilidir ve sivilcelerden kurtulmaya yardımcı olur. Buğdayın ayrıca deri kanseri üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Saç Sağlığı

Buğday, saç sağlığına da katkıda bulunan önemli bir besindir. Saç sağlığı için faydalı olan mineral ve vitaminler barındıran buğday, saçların daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Saçları onarır ve saç köklerini besleyerek daha canlı bir görünüm kazandırır.

Genel Vücut Sağlığı

Buğday, genel vücut sağlığı bakımından faydalı bileşenleri içerir. Vücut organlarının fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar ve genel sağlığı destekler.

Kolesterol

Buğday içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolün dengede kalmasını sağlar.

Sindirim Sistemi

Lif açısından zengin olan buğday, sindirim sisteminin aktif şekilde işlemesine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini güçlendirir ve kabızlık sorununa karşı iyi gelir.

Göz Sağlığı

E vitamini, niasin ve çinko içeriği, katarakt ve makula dejenerasyonu riskini azaltır. Görme kaybının ilerlemesini önler.

Kalp Sağlığı

Buğday, koroner kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır. Kalp sağlığını korumak için kadınların günlük 6, erkeklerin ise 8 gram buğday tüketmesi tavsiye edilir.

Diyabet

Buğday, kan şekeri seviyesini düzenleyerek diyabet hastaları için önerilen bir besin maddesidir. Magnezyum, şekerin dengelenmesi için önemli bir bileşendir.

Karaciğer Sağlığı

Buğdayın içeriğinde yer alan kolin adlı bileşen, karaciğer sağlığını korur. Karaciğer yağlanmasına karşı faydalı bir besin maddesidir ve karaciğerin fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar.

Vücut Temizliği

Bağırsak hareketlerini güçlendiren ve kabızlığa karşı faydalı olan buğday, dışkının sağlıklı şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Bağırsaklar başta olmak üzere sindirim sistemi organlarının temizlenmesinde önemli rol oynar.

Kanser

Kanser çeşitlerine karşı korunmak için düzenli buğday tüketimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Klinik bulgulara göre düzenli buğday tüketenlerde kansere yakalanma riskinin daha az olduğu saptanmıştır.

Kilo Vermek

Kilo vermeyi kolaylaştıran buğday, bu özelliğinden dolayı diyet listelerinde önerilmektedir. Hızlı ve sağlıklı kilo vermek için metabolizmayı güçlendirir ve sindirim sistemi hareketlerini artırarak kilo verme sürecine katkıda bulunur.

Beyin Fonksiyonları

E ve B vitaminleri açısından zengin olan buğday, beyin fonksiyonlarını düzenler. Alzheimer başta olmak üzere beyinle alakalı gelişebilecek hastalıkların oluşma riskini azaltır. Zihin sağlığını korur ve dolaylı olarak ruh sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır.

Adet Öncesi Sendrom

Buğday, adet öncesi yaşanabilecek problemlerin daha kolay atlatılmasını sağlayan bir besin maddesidir.

Buğdayın Zararları Nelerdir?

Buğday, sağlık üzerinde geniş yelpazede fayda sağlayan bir besin maddesidir. Düzenli ve bilinçli tüketimlerde bilindik bir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketim nedeniyle vitamin eksikliği, hazımsızlık, şişkinlik, ağız ve dilde şişme, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Haşlanmış Buğday Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Buğday Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makarnalık Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Makarnalık Buğday Çeşitleri Nelerdir?