Buğdayda Pas Hastalığı

Buğdayda Pas Hastalığı

Buğdayda Pas Hastalığı; iklim şartlarının epidemi yaptığı dönemlerde buğdayda pas hastalıkları ciddi oranda verim kayıplarına sebep olur. Buğdayda pas hastalığından oluşan zarar, erken enfeksiyonlar ve hastalığın salgın yapması bağlantılı olaraka artar. Pas salgınları hem nitelik hem de nicelik olarak zarar verir ve zaman zaman ortaya çıkar.
Buğday pasında oluşan ürün kaybı; çevre koşullarına, pas çeşitlerine, etmenlerin ırklarına, yıldan yıla ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.

Buğday Pas Hastalığı Türleri

Buğdayda Sarı Pas Hastalığı; Bu hastalık ilkbahar mevsiminde buğday tarlalarında sıcaklığın 10-15°C olduğunda görülmeye başlar. Yaprakların üst kısmında makine dikişi tarzında püstüller meydana gelir. Bu püstüllerin rengi limon yada portakal rengine benzer. Püstüller yazlık sporların üretim yeridir. İlkbahar mevsiminde bu püstüllerden meydana gelen yazlık sporlar rüzgarlar sayesinde çevreye dağılır. Mevsim sonuna doğru yazlık sporlar yerini kışlık siyah sporlara bırakır. Hastalığın şiddetinin arttığı dönemlerde sporlar başakların kılçık ve kavuzlarının üstünde de görülebilir. Enfeksiyonların meydana gelmesinde en önemli etken sıcaklık ve nemdir. En erken görülen buğday pası çeşididir. Esas görüldüğü yer yapraklar olsa da tahılların sap ve başaklarında da görülür. İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.

Buğdayda Kara Pas Hastalığı; Güney, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde yaygın olarak rastlanır.
Yaprakta, yaprak kınında, sapta, yaprak ayasında ve nadir olarak başaklarda kiremit kırmızısı-kahverengi püstüller şeklinde ortaya çıkarlar. Hasatlık şiddetinin arttığı durumlarda yaprak kını ve sap dokuları yüksek oranda işgal atında olur ve sapın kırılmasına neden olur. Sap kırılması hasadı güçleştirir. Kara pas hastalığını diğer pas hastalıklarından ayıran özelliği, püstülleri yaprak kınında ve sapta çizgi şeklindedir

Buğdayda Kahverengi Pas Hastalığı; Sahil bölgelerinde sık rastlanır. Yaprak ayası ve yaprak kınının üst kısmında üst boğum aralarında ve kılçıklarda yuvarlak şekle benzer kahverengi püstüllerden oluşur. 10-18°C sıcaklık ve yüksek nemde hastalık hızlıca gelişir. Her 10-14 günde yeni yazlık spor kuşağı meydana gelir. Bitkiler olgunlaştığı zaman püstül renkleri siyaha dönüşür.

Buğdayda Pas Hastalıkları İle Mücadele Kültürel Önlemler
  • Zamanında ve yabancı otlarla mücadele tekniğine uygun yapılmalıdır.
  • Toprak analizi yapıldıktan sonra sonuçlara göre gübreleme yapılmalıdır.
  • Paslara dayanıklı olan buğdaylar kullanılmalıdır.
  • Sık ekim yapılmamalı, çünkü hem havalanmayı engeller hemde nem artışına sebep olur.
  • Etrafta yer alan ara konukçular imha edilmelidir.
Buğdayda Pas Hastalıkları İle Kimyasal Mücadele

Buğdayda sarı pas hastalığının erken zamanda alt yapraklarda meydana gelen belirtiler her sene gözlemlenebilir. Bu sebeple iklim şartları göz önüne alınıp hastalığın süreci izlenmelidir. Hastalık birkinin üst kısımlarına doğru ilerliyorsa yeşil aksam ilaçlanmasına başlanmalıdır.
İklim şartları hastalığın gelişmesine uygun devam ediyorsa ve epidemik bir durum muhtemel ise kullanılan ilacın etki etme süresine göre ilaçlama tekrar edebilir. Hasat zamanına bir ay kala birki olgunlaşma sürecine girer ve bu yüzden ilaçlama yapılması uygun değildir.

Buğdayda Pas Hastalığı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Buğdayda Pas Hastalığı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ek...
Devamını Oku
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nes...
Devamını Oku
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin baş...
Devamını Oku
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sa...
Devamını Oku
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğday...
Devamını Oku
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insano...
Devamını Oku
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Dur...
Devamını Oku
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziant...
Devamını Oku
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türl...
Devamını Oku
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yap...
Devamını Oku
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncin...
Devamını Oku
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en f...
Devamını Oku
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetmek...
Devamını Oku
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değeri...
Devamını Oku
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahipt...
Devamını Oku
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda ilk...
Devamını Oku
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır....
Devamını Oku
Buğday Çeşitleri
Buğday Çeşitleri
Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu...
Devamını Oku
Buğday Unu Alerjisi
Buğday Unu Alerjisi
Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjini...
Devamını Oku

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Buğday Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Buğday Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018