Kastamonu Buğdayının Besin Değeri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kastamonu Buğdayının Besin Değeri

Kastamonu Buğdayı; (Siyez) olarak bilinen bir buğday türüdür. Siyez buğdayı Kastamonu ile adeta eşleşmiş çok eskilerden günümüze ırkı hiç değişmeden gelen ve hala Kastamonu yöresinde yıllık 5000 dekar araziye ekimi yapılan bir üründür. Kastamonu buğdayı (Siyez) Hititçe (Zız) kelimesinden türemiştir. Kastamonu, siyez buğdayı Anadolu topraklarında yaklaşık olarak 10.000 yıldır bilinmekte olan bir buğday çeşididir. Bu buğday Firikler, Hititlerden beri ekimi yapılarak günümüze gelmiş olup, Türkiye'de sadece Kastamonu yöresinde İhsangazi ilçesi başta olmak kaydıyla birkaç ilçesinde ekimi yapılmaktadır. Kastamonu siyez buğdayı kromozom yapısı ile buğdayın atası olarak lanse edilmektedir. Kastamonu siyez buğdayı çok sert ve kat, kat kabuk yapısı ve değişiklik gösteren, uzunlu, kısalı başakları üretimini zorlaştırmaktadır. Başaklarındaki uzunlu, kısalı oluşu nedeniyle makine ile yapılacak hasadı oldukça zora sokmaktadır. Kastamonu siyes buğdayı elle biçilmesi gerekmektedir. Kastamonu siyes buğdayının kabuklarının kat, kat oluşu nedeniyle, işlenmesi de çok zor olmaktadır. Siyez aslında çok zor bir buğdaydır. Kastamonu buğdayından vazgeçilmesinin en büyük sebebi ağır kış şartlarına dayanıklı oluşundandır. Ayrıca kıraç ve fakir topraklarda çok rahat bir şekilde yetişmektedir. Ki Kastamonu bu konuda toprak bakımından öyledir. Kastamonu siyes buğdayı hayvan yemi olarakta, kullanılabiliyor. İşte bu sebeptendir ki Kastamonu buğdayı bu bölgede hem korunmuş hem de ekimine hiç ara verilmemiştir. Kastamonu buğdayı Nuh'un tatları olarak da literatüre girmiş bir buğdaydır. İşte bu sayede Siyez buğdayı olarak tanınması daha kolay olmuştur. Kastamonu siyez buğdayı nemli ve sıcak havalarda oluşan buğdaylarda görülen mantar hastalığına karşı oldukça dayanıklı olduğu görülmüştür. Siyez buğdayından bulgur yapımı sert kabuklu olduğu için oldukça zor olan bir üründür.


Ekmeğin tadı olsun besin değeri olsun diğer buğdaylara oranla çok farklıdır. Bu buğdayın karbonhidrat değeri, düşük ancak protein değeri yüksektir. Ayrıca çok yüksek oranda antioksidan içeriği sayesinde hücre yapısını korur. Bu sayede hücre yaşlanmasını önler. Kastamonu siyez buğdayı folik asit ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar için çok faydalıdır. Kastamonu siyez buğdayında ekmeklik buğdaya göre çok fazla miktarda sarı lutein bulunmaktadır. Kastamonu siyez buğdayında tam tahıllarda görüldüğü gibi lif bakımından oldukça yüksek derecede oluşu sindirim sistemi dostu olarak bilinmektedir. Belki verim bakımından diğer buğday türlerine göre düşüktür. Ancak ham kışa dayanıklı oluşu ve verimsiz topraklarda yetişmesi bile bu buğdayın önemini artırmaktadır. Günümüzde bu tür yerli tohumların mutlaka korunup, sahip çıkılması gerekli olduğunu unutmamalıyız. Ürününüz bol olsun.

Kastamonu Buğdayı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları

Kavuzlu Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavuzlu Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ekmeklik Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Ekmeklik Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Nişastası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Nişastası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dövme Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dövme Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Güncel

Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Güncel

Buğday Unu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Unu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Lifi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Lifi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Proteini Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Proteini Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Besin Değeri

Buğday Besin Değeri

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6