Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Tam buğday unlu ekmek; Sağlıklı olduğu pek çok Uzman tarafından dile getirilmiştir. Ekmek Türk mutfağında olmazsa olmazdır. Fakat hem kilo kontrolü hem de sağlıklı bir hayat sürmek için ekmek olmadan karın doyurmayı başarmak çok önemlidir. Her ne kadar bazen daha az ekmek tüketmek için yemeğin yanına pirinç pilavı yapılsa da bu tercih de en az ekmek kadar zararlıdır. Bunun yerine daha çok buldur pilavı tercih edilebileceği gibi daha farklı ekmek türlerine de öncelik verilebilir.

Esmer ekmek olarak tabir edilen bu ekmek türleri çavdar emeği, tam buğday ekmeği, kepek ekmeği gibi türlerden oluşmaktadır. Özellikle tam buğday ekmeği çok faydalıdır. Günümüzde kendi ekmeğini doğal olarak üretme imkânı sağlayan elektronik ev aleti dizayn edilmiştir. Bu alete ekmek için gerekli olan malzemeyi koymak yeterlidir. Hamuru kendisi yoğurarak istenilen saatte ekmeği pişiriyor. Daha sağlıklı ekmek tüketmek için böyle bir alet edinebileceğiniz gibi evde fırın kullanarak da kendi ekmeğinizi kendini yapabilirsiniz. Aşağıda tam buğday unlu ekmek yapımı anlatılmaktadır.

Tam buğday unlu ekmek malzemeleri
  • 5 su bardağı tam buğday unu,
  • 1 paket yaş maya,
  • 1 yemek kaşığı toz şeker,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • 1,5 su bardağı ılık su,
  • Yeteri kadar tuz.
Tam Buğday Unlu Ekmek Nasıl Yapılır?

Tam buğday unlu ekmek yapımı çok kolaydır. İlk yapılması gereken şey mayayı hazırlamaktır. Bunun için yaş mayayı bir kaba alın. Üzerine elinizi yakmayacak sıcaklıkta ılık su ve şekeri ilave edip mayanın kabarması için 10 dakika boyunca bekleyin. Ekmeği mayalandırmak için fırından ekmek hamuru da alabilirsiniz. Maya kabardıktan sonra yoğurma kabına boşaltın. Üzerine zeytinyağı, tuz ve tam buğday ununu ekleyip ılık haldeki suyla yoğurmaya başlayın. Mayalı hamurun iyi yoğrulması çok önemlidir. Daha sonra yoğurulan hamurun kapağını kapatın ve üzerini kalın bir bezle örterek mayalanması için çalışmayan fırının içine koyun. Yaklaşık 1 saat kadar mayalandıktan sonra unlu tezgâha alın. Hamuru birkaç defa uzatıp katlayın daha sonra istediğiniz şekli vererek üzerine nemli bir kapatıp tekrar dinlendirin. İkinci dinlendirme işlemi yaklaşık 30 dakikadır. Dinlenen hamuru tekrar uzatıp birkaç kez katlayın ve yuvarlak haline getirin. Borcama biraz un serpin ekmeği içine koyarak üzerine de biraz un ekin. Arzu ederseniz üzerine bıçakla kesik atabilirsiniz. Daha önce ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Tam Buğday Unlu Ekmek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Faydaları Nelerdir?

Buğday Faydaları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Buğday Besin Değeri

Buğday Besin Değeri

Haber Bülteni

Güncel

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Buğday Kalori Miktarı

Buğday Kalori Miktarı

Güncel

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

Kastamonu Buğdayının Besin Değeri

Kastamonu Buğdayının Besin Değeri

Sies Buğdayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sies Buğdayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Kromozom Sayısı

Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Rus Buğdayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Rus Buğdayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6