Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Tam Buğday Unlu Ekmek

Tam buğday unlu ekmek, sağlıklı olma özelliği pek çok uzman tarafından dile getirilmiş bir ekmek türüdür. Ekmek, Türk mutfağında vazgeçilmezdir. Ancak, hem kilo kontrolü sağlamak hem de sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için ekmek tüketimini sınırlamak önemlidir. Bazı durumlarda, ekmek yerine pirinç pilavı tercih edilse de, bu tercih de en az ekmek kadar zararlıdır. Bunun yerine bulgur pilavı gibi daha sağlıklı alternatifler veya farklı ekmek türleri tercih edilebilir.

Esmer ekmek olarak bilinen ekmek türleri arasında çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği ve kepek ekmeği bulunmaktadır. Özellikle tam buğday ekmeği, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Günümüzde, evde doğal ekmek yapma imkânı sağlayan elektronik ev aletleri dizayn edilmiştir. Bu aletlere ekmek için gerekli malzemeleri koymak yeterlidir; hamuru kendisi yoğurur ve istenilen saatte ekmeği pişirir. Daha sağlıklı ekmek tüketmek için böyle bir alet edinebileceğiniz gibi, evde fırın kullanarak da kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. Aşağıda tam buğday unlu ekmek yapımı anlatılmaktadır.

Tam Buğday Unlu Ekmek Malzemeleri

  • 5 su bardağı tam buğday unu,
  • 1 paket yaş maya,
  • 1 yemek kaşığı toz şeker,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • 1,5 su bardağı ılık su,
  • Yeteri kadar tuz.

Tam Buğday Unlu Ekmek Nasıl Yapılır?

Tam buğday unlu ekmek yapımı oldukça kolaydır. İlk yapılması gereken şey mayayı hazırlamaktır. Bunun için yaş mayayı bir kaba alın. Üzerine elinizi yakmayacak sıcaklıkta ılık su ve şekeri ilave edip mayanın kabarması için yaklaşık 10 dakika bekleyin. Maya kabardıktan sonra yoğurma kabına boşaltın. Üzerine zeytinyağı, tuz ve tam buğday ununu ekleyip ılık haldeki suyla yoğurmaya başlayın. Mayalı hamurun iyi yoğrulması çok önemlidir. Daha sonra yoğurulan hamurun kapağını kapatın ve üzerini kalın bir bezle örterek mayalanması için çalışmayan fırının içine koyun. Yaklaşık 1 saat kadar mayalandıktan sonra unlu tezgaha alın. Hamuru birkaç defa uzatıp katlayın, daha sonra istediğiniz şekli vererek üzerine nemli bir bez kapatıp tekrar dinlendirin. İkinci dinlendirme işlemi yaklaşık 30 dakikadır. Dinlenen hamuru tekrar uzatıp birkaç kez katlayın ve yuvarlak hale getirin. Borcama biraz un serpin, ekmeği içine koyarak üzerine de biraz un ekin. Arzu ederseniz üzerine bıçakla kesik atabilirsiniz. Daha önce ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mahin

12 Temmuz 2024 Cuma

Tam buğday unlu ekmek yaparken mayanın kabarması için 10 dakika beklemek gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mahin,

Tam buğday unlu ekmek yaparken mayanın kabarması gerçekten de önemli bir adımdır. Genellikle mayayı aktifleştirmek için ılık su ile karıştırıp, birkaç dakika beklemek yeterlidir. Bu süre yaklaşık 5-10 dakika olabilir. Mayanın yüzeyde kabarcıklar oluşturduğunu görüyorsanız, maya aktif hale gelmiş demektir ve hamuru yoğurmaya başlayabilirsiniz. Bu adım, ekmeğinizin daha iyi kabarmasına ve güzel bir dokuya sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Kolay gelsin ve afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

Buğday Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Suyu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Suyu Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Özü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karakılçık Buğdayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karakılçık Buğdayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday Besin Değerleri

Buğday Şırası Nasıl Yapılır?

Buğday Şırası Nasıl Yapılır?

Durum Buğdayı Nedir?

Durum Buğdayı Nedir?

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları