Birçok kişi tarafından henüz adı duyulmamış olan buğday ruşeymi, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanan ve oldukça kıymetli bir yiyecek olarak dikkat çeken bir besindir. Son günlerde marketlerden oldukça kolay temin edilebilen bu ürün, toz halinde satılan ve lezzet ile zenginlik katmak amacıyla birçok yiyeceğe eklenebilen bir besindir. Buğday ruşeymi, buğdayın en alt kısmında embriyo adı verilen tohumun üremesi ve çimlenmesine yardımcı olan kısmıdır ve buğdayın "kalbi" olarak görüldüğü için oldukça değerlidir. Buğday özü anlamına gelen bu değerli ürün, buğdayın besin ve enerji ihtiyaçlarını karşılaması için önemlidir. Bin ton buğday işlenmesi neticesinde yalnızca bir kilogram buğday ruşeymi elde edilebilmesi bakımından oldukça önemlidir. Buğday unundan daha yüksek miktarda besin değerine sahip olan buğday ruşeymi, sağlık açısından oldukça faydalı olduğu düşünülen antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir. Buğday Ruşeymi Besin Değerleri 100 gram buğday ruşeymi, yaklaşık olarak 2 mg B1 vitamini, 1.2 mg B2 vitamini, 18 mg E vitamini, 0.33 mg folik asit, 7.5 mg demir, 14 mg çinko, 200 mg magnezyum, 5 mg sodyum, 44.7 gr karbonhidrat, 9.2 gr yağ, 26.7 gr protein, 15.6 gr lif içerir. Buğday ruşeymi yapısında yer alan proteinlerin büyük bir bölümü esansiyel amino asitlerden oluşur ve bu proteinler hayvansal proteinlerle eşdeğer tutulacak oranda değerlidir. Besin değeri ve enerjisinin oldukça yüksek olması ile aynı zamanda şahane lezzete de sahip olan bu faydalı besin birçok alanda kullanılabilir. Buğday Ruşeymi Kullanım Alanları Tatlı bir tada sahip olan buğday ruşeymi, meyve suyu, yoğurt ve süt gibi içeceklerin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda tek başına günde 2 yemek kaşığı olarak da tüketilebilir. Bisküvi, ekmek, simit, kek gibi ürünlerle beraber diyet ürünleri ve fermente gıdaların besin değerini artırmak için buğday ruşeyminden yararlanılmaktadır. Çorba ve köftelerde lezzet vermek amacıyla baharat olarak kullanabileceğiniz buğday ruşeymi, aynı zamanda salataların üzerine eklenerek de tüketilebilir. Buğday Ruşeyminin Faydaları
Buğday Ruşeymi Saklama Koşulları Havadan çabuk etkilenen bir besin olan buğday ruşeyminin havayla temas etmemiş, iyi korunmuş ve stabilize edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Satın alacağınız buğday ruşeyminin ısıl işlem görmüş ve vakumlu ambalajlarda olanlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Satın alınan ürünleri açtıktan sonra mutlaka hava almayan cam bir kavanozun içine buzdolabında muhafaza etmeli, uzun süre kullanılacaksa derin dondurucuda saklanmalıdır. Buğday Ruşeyminin Zararları Bağışıklık sisteminden kaynaklanan bağırsak sorunu olan çölyak hastalarının bu ürünü tüketmemesi tavsiye edilir. Bununla beraber, buğday içeren birçok ürünün gluten içermesi nedeniyle 8. aya kadar bebeklerde kullanılmaması önerilir. Aşırı tüketim, metabolizmanın olumsuz olarak etkilenmesine neden olabileceği için buğday ruşeyminin yeterli miktarda tüketilmesinde fayda vardır. |
ilknur
02 Mayıs 2024 PerşembePeki bir yaşında bir bebeğe günlük ne kadar kullanilmalidir
Cevap yazAdmin
02 Mayıs 2024 PerşembeMerhaba ilknur hanım,
Bir yaşındaki bir bebek için günlük kullanım miktarı genellikle doktor tavsiyesine bağlıdır. Bebeklerin yaşına, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. En doğru ve güvenilir bilgi için mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız.
Sevgiler,
Evşen
02 Mayıs 2024 PerşembeBebeğinize günde 1 öğün ve 1 çay kaşığı olacak şekilde verebilirsiniz. Yemeklerine karıştırabileceğiniz gibi birebir buğday ruşeyminden yapılan yemekler de verebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinde un yada irmik yerine buğday ruşeymi de tercih edebilirsiniz.
Soru Sor / Yorum Yap