Buğday Ruşeymi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
10 Temmuz 2024

Buğday Ruşeymi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Birçok kişi tarafından henüz adı duyulmamış olan buğday ruşeymi, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanan ve oldukça kıymetli bir yiyecek olarak dikkat çeken bir besindir. Son günlerde marketlerden oldukça kolay temin edilebilen bu ürün, toz halinde satılan ve lezzet ile zenginlik katmak amacıyla birçok yiyeceğe eklenebilen bir besindir. Buğday ruşeymi, buğdayın en alt kısmında embriyo adı verilen tohumun üremesi ve çimlenmesine yardımcı olan kısmıdır ve buğdayın "kalbi" olarak görüldüğü için oldukça değerlidir. Buğday özü anlamına gelen bu değerli ürün, buğdayın besin ve enerji ihtiyaçlarını karşılaması için önemlidir. Bin ton buğday işlenmesi neticesinde yalnızca bir kilogram buğday ruşeymi elde edilebilmesi bakımından oldukça önemlidir. Buğday unundan daha yüksek miktarda besin değerine sahip olan buğday ruşeymi, sağlık açısından oldukça faydalı olduğu düşünülen antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir.

Buğday Ruşeymi Besin Değerleri

100 gram buğday ruşeymi, yaklaşık olarak 2 mg B1 vitamini, 1.2 mg B2 vitamini, 18 mg E vitamini, 0.33 mg folik asit, 7.5 mg demir, 14 mg çinko, 200 mg magnezyum, 5 mg sodyum, 44.7 gr karbonhidrat, 9.2 gr yağ, 26.7 gr protein, 15.6 gr lif içerir.

Buğday ruşeymi yapısında yer alan proteinlerin büyük bir bölümü esansiyel amino asitlerden oluşur ve bu proteinler hayvansal proteinlerle eşdeğer tutulacak oranda değerlidir. Besin değeri ve enerjisinin oldukça yüksek olması ile aynı zamanda şahane lezzete de sahip olan bu faydalı besin birçok alanda kullanılabilir.

Buğday Ruşeymi Kullanım Alanları

Tatlı bir tada sahip olan buğday ruşeymi, meyve suyu, yoğurt ve süt gibi içeceklerin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda tek başına günde 2 yemek kaşığı olarak da tüketilebilir. Bisküvi, ekmek, simit, kek gibi ürünlerle beraber diyet ürünleri ve fermente gıdaların besin değerini artırmak için buğday ruşeyminden yararlanılmaktadır. Çorba ve köftelerde lezzet vermek amacıyla baharat olarak kullanabileceğiniz buğday ruşeymi, aynı zamanda salataların üzerine eklenerek de tüketilebilir.

Buğday Ruşeyminin Faydaları

  • Özellikle de çocukluk döneminde tüketilmesi tavsiye edilen buğday ruşeymi, büyüme ve sağlıklı kemik gelişimi açısından oldukça faydalıdır.
  • İyi bir karbonhidrat kaynağı olması bakımından vücuda enerji verir ve kaybedilen enerjinin etkilerini büyük oranda azaltır.
  • Hücre zarının dayanıklı hale gelmesine katkı sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve birçok kanser riskine karşı vücudun korunmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cilt sağlığı açısından oldukça büyük öneme sahip olan bu değerli besin, cilt yaşlanmasını geciktirici etkisi nedeniyle cilde maske olarak uygulanabilir.
  • Buğday ruşeymi, göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Gözde oluşabilecek katarakt ve birçok rahatsızlığa karşı gözün korunmasını sağlar.
  • Demir minerali bakımından zengin olması sayesinde bu şifalı besin, kansızlığın önlenmesine yardımcı olur ve halsizliğe karşı oldukça etkilidir.
  • İçerisinde bulunan lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • B vitaminleri açısından oldukça zengin olması, buğday ruşeyminin kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalı olmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan faydalı yağ asitleri sayesinde sinir sisteminin desteklenmesine katkı sağlamakla beraber inflamasyonu azaltır ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • Lif oranının yüksek olması bakımından tokluk hissi verir ve bu sayede kilo probleminin önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Vücut açısından oldukça değerli besin ögelerini büyük oranda içermesi bakımından vücudun genel sağlığının korunmasında yardımcı olur.
  • Beyin fonksiyonlarının düzenli olarak yerine getirilmesine yardımcı olarak Alzheimer gibi birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltır.
  • Şeker hastalarında ortaya çıkacak damar tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlayan buğday ruşeymi, kan pıhtılaşmasını engeller.
  • Yıpranmış ve hassas saçların güçlenmesine yardımcı olur.

Buğday Ruşeymi Saklama Koşulları

Havadan çabuk etkilenen bir besin olan buğday ruşeyminin havayla temas etmemiş, iyi korunmuş ve stabilize edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Satın alacağınız buğday ruşeyminin ısıl işlem görmüş ve vakumlu ambalajlarda olanlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Satın alınan ürünleri açtıktan sonra mutlaka hava almayan cam bir kavanozun içine buzdolabında muhafaza etmeli, uzun süre kullanılacaksa derin dondurucuda saklanmalıdır.

Buğday Ruşeyminin Zararları

Bağışıklık sisteminden kaynaklanan bağırsak sorunu olan çölyak hastalarının bu ürünü tüketmemesi tavsiye edilir. Bununla beraber, buğday içeren birçok ürünün gluten içermesi nedeniyle 8. aya kadar bebeklerde kullanılmaması önerilir. Aşırı tüketim, metabolizmanın olumsuz olarak etkilenmesine neden olabileceği için buğday ruşeyminin yeterli miktarda tüketilmesinde fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ilknur

02 Mayıs 2024 Perşembe

Peki bir yaşında bir bebeğe günlük ne kadar kullanilmalidir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ilknur hanım,

Bir yaşındaki bir bebek için günlük kullanım miktarı genellikle doktor tavsiyesine bağlıdır. Bebeklerin yaşına, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. En doğru ve güvenilir bilgi için mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Evşen

Bebeğinize günde 1 öğün ve 1 çay kaşığı olacak şekilde verebilirsiniz. Yemeklerine karıştırabileceğiniz gibi birebir buğday ruşeyminden yapılan yemekler de verebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinde un yada irmik yerine buğday ruşeymi de tercih edebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Güncel

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?