Rus Buğdayı Rus Buğdayı: Türkiye’ye Rusya’dan getirilerek ekimi yapılan bu buğday türü özellikle, Erzurum ve Kars bölgesinde oldukça yüksek derecede verim alınmasıyla adında çok söz ettirmiştir. Ziraat enstitüsü tarafından birçok çalışması yapılarak, Türkiye’deki adaptasyonu hakkında bilgi elde edilerek, ülkemizde çeşitli çalışmalar yapılmıştır.1970 li, yıllarda sap ve yaprak özellikleri boyu, sağlamlığı, gri yeşil yapısıyla Ankara buğdayına yakın bir özellik göstermektedir. Rus buğdayının başak yapısı, kılıçsız, beyaz renkte kavuzu olan, orta uzun ve orta derecede sık dik başağı vardır. Rus Buğdayı, Tane özelliği bakımından çok sert bir yapısı vardır. Kırmızı renkte taneleri vardır. Ortalama olarak 100 adet tane ağırlığı yaklaşık olarak,40 ile 45 ğr. aralığındadır. Rus Buğdayının Tarımsal Olarak Özelliği; Kışlı bir buğday çeşidi olup, soğuk havaya karşı oldukça dirençlidir. Ancak kurak geçen havaya fazla dayanıklı değildir. Rus buğdayı çok kardeşlenme yapmaz. Rus buğdayında gübrelemeye karşı reaksiyon olarak oldukça fazladır. Erkence yetişmesi orta derecededir. Bu buğday yatmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Rus buğdayının en verimli sonucu son baharda erkence çıkış sağlandığı zaman olacaktır. Kardeşlenme si az oluşu, nedeniyle verim tane ve başak büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Rus buğdayı ilkbaharda oluşan donlardan kesinlikle etkilenmez. Ancak yaz aylarında oluşan kuraktan çok etkilenir. Bu sebeple, yağışı iyi olmayan alanlar için çok elverişli değildir. Rus Buğdayında Hastalık Durumu; Kara ve kahverengi oluşan buğday pasına, orta derecede dayanabilir. San pasa karşı oldukça dayanıklıdır. Köklerde oluşan, kök boğazı çürüklerinden çok fazla etkilendiği görülmüştür. Sürme ve rastığa karşı orta derecede dayanıklılık göstermektedir. Bu nedenle Rus buğdayı için tavsiye edilen bölgeler, Trakya, orta Anadolu'nun sulak tarım bölgeleri, Trakya'nın batı kısımları Erzurum ve Kars yöresi için uygun olduğu tespit edilmiştir. Son Güncelleme : 21.10.2018 14:17:24 Rus Buğdayı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 0 Yorum Yapılmış "Rus Buğdayı" Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin |  | Sarı Buğday | Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k... |  | Karakılçık Buğdayı | Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b... |  | Buğday Şırası Nasıl Yapılır | Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y... |  | Buğday Suyu | Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e... |  | Dövme Buğday | Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd... |  | Buğday Nasıl Yetiştirilir | Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte... |  | Durum Buğdayı | Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ... |  | Aşurelik Buğday | Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme... |  | Buğday Yarması | Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü... |  | Buğday Hangi Bölgede Yetişir | Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ... |  | Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi | Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan... |  | Kaynatılmış Buğday | Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i... | | | Sarı Buğday | | Karakılçık Buğdayı | | Buğday Şırası Nasıl Yapılır | | Buğday Suyu | | Dövme Buğday | | Buğday Nasıl Yetiştirilir | | Durum Buğdayı | | Aşurelik Buğday | | Buğday Yarması | | Buğday Hangi Bölgede Yetişir | | Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi | | Kaynatılmış Buğday | | Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri | | 2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori | | Buğdaydan Elde Edilen Ürünler | | Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır | | Buğday Nişastası | | Buğday Kepeği | | Buğday Çeşitleri | | Buğday Unu Alerjisi | | Buğdayda Pas Hastalığı | | Buğday Proteini | | Buğday Besin Değeri | | Buğday Ekimi | | Rus Buğdayı | | Makarnalık Buğday Çeşitleri | | Kavılca Buğdayı | | Buğday Tohumu | | Buğday Çimi Marmelatı | | Buğday Kalori | Popüler İçerik | Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e... | 2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori 2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h... | Buğdaydan Elde Edilen Ürünler Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ... | Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B... | Buğday Nişastası Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl... | Buğday Kepeği Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış... | |