Rus Buğdayı: Rusya'dan Türkiye'ye getirilen ve özellikle Erzurum ve Kars bölgelerinde yüksek verim sağlayan bir buğday türüdür. Bu buğday türü, Türkiye'deki adaptasyon çalışmaları Ziraat Enstitüsü tarafından yapılmıştır. 1970'li yıllarda yapılan çalışmalar, sap ve yaprak özellikleri, boyu, sağlamlığı ve gri yeşil yapısıyla Ankara buğdayına benzediğini göstermiştir. Rus buğdayının başak yapısı kılçıksız, beyaz renkli kavuzu olan, orta uzun ve orta derecede sık dik başaklıdır. Tane özellikleri bakımından oldukça sert bir yapıya sahiptir ve kırmızı renkte taneleri vardır. Ortalama olarak 100 adet tanenin ağırlığı yaklaşık 40 ile 45 gram arasındadır. Rus Buğdayının Tarımsal Özellikleri Rus buğdayı, kışlık bir buğday çeşididir ve soğuk havaya karşı oldukça dirençlidir. Ancak, kurak koşullara karşı dayanıklılığı düşüktür. Bu buğday çeşidi az kardeşlenme yapar ve gübrelemeye karşı oldukça olumlu tepki verir. Orta derecede erkenci bir çeşittir ve yatmaya karşı oldukça dayanıklıdır. En verimli sonuç, sonbaharda erkence çıkış sağlandığı zaman elde edilir. Kardeşlenme azlığı nedeniyle verim, tane ve başak büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. İlkbaharda oluşan donlardan etkilenmez, ancak yaz kuraklığından çok etkilenir. Bu nedenle, yağışı iyi olmayan alanlar için elverişli değildir. Rus Buğdayında Hastalık Durumu Rus buğdayı, kara ve kahverengi buğday pasına orta derecede dayanıklıdır. Sarı pasa karşı oldukça dayanıklıdır. Ancak kök boğazı çürüklüğünden oldukça fazla etkilenir. Sürme ve rastığa karşı orta derecede dayanıklıdır. Bu nedenle, Rus buğdayı için uygun bölgeler Trakya, Orta Anadolu'nun sulak tarım bölgeleri, Trakya'nın batı kısımları, Erzurum ve Kars yöresi olarak tespit edilmiştir. Ekstra Bilgiler Rus buğdayının tarımsal değerini artıran bazı önemli özellikler şunlardır:
|